10.05.2024 ob 19:21
Deli članek
Pred vrati je evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah

Novinarska konferenca/foto Bobo

Ljubljana (MOREL)- Vročica pred 2024 ECA I Feel Slovenia evropskim prvenstvom v slalomu na divjih vodah raste, saj nas od začetka loči le še pet dni. Slovenska ekipa je pred domačim prvenstvom dobro razpoložena in cilja na najvišja mesta. Veseli tudi dejstvo, da je Kajakaški center Tacen po lanskoletnih uničujočih poplavah nared, da pozdravi najboljše slalomiste in slalomistke stare celine. Na prvenstvu bodo nastopali predstavniki 26 držav.

Slovenska ekipa bo na prihajajočem domačem prvenstvu stare celine nastopila v najmočnejši zasedbi, v kateri bo mešanica izkušenj in mladosti. Na startu bodo kajakaši Peter Kauzer, ki je leta 2005, ko je Tacen prvič gostil evropsko prvenstvo, osvojil srebrno odličje in začel pohod na svetovni vrh, ter mlada Lan Tominc in Žiga Lin Hočevar. Med kajakašicami bodo slovenske barve branile Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, ki bodo nastopile tudi v kajakaškem krosu. V kanuju bodo najvišja mesta lovili Benjamin Savšek, Luka Božič in Žiga Lin Hočevar, med kanuistkami pa Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Alja Kozorog. V moškem kajakaškem krosu bodo na startu Tine Kancler, Jakob Šavli in Peter Kauzer.

Na letošnjem evropskem prvenstvu bomo videli nekaj novosti v tekmovalnih pravilih, ki se nekoliko razlikujejo od tistih, ki smo jih vajeni na tekmah pod okriljem mednarodne zveze. V vseh štirih disciplinah slaloma na divjih vodah se bo iz kvalifikacij v polfinale uvrstilo po 30 najboljših čolnov (20 po prvi kvalifikacijski vožnji, 10 po drugi), iz polfinala pa bo v finale napredovalo po 12 najhitrejših čolnov. Prvič v zgodovini prvenstev bo kvalifikacijska tekma kajakaškega krosa, ki je poimenovana kajakaški kros sprint, prinesla tudi komplet odličij za najhitrejše.

V sredo se bo prvenstvo začelo z odprtjem v centru Ljubljane, med petkom in nedeljo pa sledijo tekmovanja v Kajakaškem centru Tacen. V četrtek dopoldne so na sporedu kvalifikacije kajakašic in kajakašev, ki jim popoldne sledijo že prvi boji za kolajne, ko se bodo za ekipne naslove evropskih prvakov potegovali kajakaši in kajakašice. V petek dopoldne čakajo kvalifikacije kanuistke in kanuiste, popoldne pa bodo tudi oni nastopili na ekipnih tekmah. V soboto bomo spremljali polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kajakašev ter sprint kajakaškega krosa, v nedeljo pa še polfinale in finale za kanuistke in kanuiste ter izločilne boje kajakaškega krosa (četrtfinale, polfinale, finale).

Načrtovan je tudi pester spremljevalni program. Že v ponedeljek, z začetkom ob 18.30, bo pri Čevljarskem mostu potekal tradicionalni promocijski paralelni slalom. V sredo bo v središču mesta ob 19. uri uradno odprtje prvenstva, med petkom in nedeljo pa bodo za obiskovalce v času tekmovalnega premora in po zaključku tekmovalnega dne organizirani koncerti. Z različnimi aktivnostmi bo poskrbljeno tudi za najmlajše obiskovalce. Že v četrtek in petek si bo tekmovanje ogledalo precejšnje število otrok iz ljubljanskih osnovnih šol.

Za otroke do 15. leta starosti je vstop na prizorišče brezplačen, za odrasle je cena dnevne vstopnice 15 evrov. Z nakupom vstopnice bodo obiskovalci podprli sanacijo v poplavah uničenega Kajakaškega centra Tacen, saj bo ves prihodek od prodaje vstopnic namenjen sanaciji centra. Prav tako je brezplačen vstop za invalide in njihove spremljevalce.

Prav lanskoletne poplave so prirediteljem prekrižale načrte prenove zgornjega dela proge. Opustošenje v centru je namreč zahtevalo sanacijo drugih delov prizorišča, ki so imeli prioriteto, da letos sploh lahko gostimo evropsko prvenstvo. Jakob Marušič, generalni sekretar organizacijskega odbora, je ob tem povedal: »Sanacija je potekala nekoliko živčno, lagal bi, če bi rekel drugače. Rezultat je zadovoljiv, tako da smo kar zadovoljni. Finalne priprave so v teku, do nedelje oziroma ponedeljka bomo imeli vse postavljeno. Sedaj res upamo le še na lepo vreme. Če ima kdo kakšno čarovniško palico, je počasi čas, da jo uporabi. Nekaj stvari je še odprtih. Tako velik dogodek nikoli ne poteka povsem gladko, zmeraj se kje zalomi, a kot sem rekel, imamo še nekaj dni časa.«

V okviru organizacije prvenstva so organizatorji pripravili poseben natečaj, v katerem so izbirali najboljše motive majic, te bodo natisnili na nove majice ter jih podelili zmagovalcem posameznih kategorij. Dobitniki kolajn bodo prejeli tudi posebne unikatne krožnike, ki so nastali v sodelovanju z društvom Downov sindrom Slovenija, varovanci društva pa bodo sodelovali tudi pri protokolu.

Prav tako bo prvenstvo organizirano v smernicah trajnostnih načel. V okviru tega je vključena lokalna skupnost, pa Gimnazija Šentvid, Mestna občina Ljubljana in njena podjetja. Imetniki vstopnic bodo namreč na tekmovanje lahko brezplačno prišli z LPP, vse obiskovalce, ki bi se vendarle posluževali avtomobilov, pa organizatorji naprošajo, da parkirajo na brezplačnem parkirišču P+R Stanežiče, ki ga bo s prizoriščem povezovala posebna krožna linija. V neposredni bližini proge namreč žal ni parkirnih mest za vse. Novost pa bo tudi vegetarijanski dan, v okviru katerega bo v ospredju ponudba tovrstne hrane. Ob koncu bo izračunan tudi ogljični odtis tega dogodka.

Slovenska reprezentanca

  • Kanu moški: Benjamin Savšek, Luka Božič, Žiga Lin Hočevar
  • Kanu ženske: Eva Alina Hočevar, Lea Novak, Alja Kozorog
  • Kajak moški: Peter Kauzer, Lan Tominc, Žiga Lin Hočevar
  • Kajak ženske: Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar, Ajda Novak
  • Kajakaški kros: Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar, Ajda Novak, Tine Kancler, Jakob Šavli, Peter Kauzer

Dostop do prizorišča in parkirišče:

Na dan tekmovanj bo za imetnike vstopnic za 2024 ECA I Feel Slovenia evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah prevoz z LPP do prizorišča brezplačen. Prav tako je brezplačen prevoz z LPP za vse imetnike akreditacij ECA I Feel Slovenia evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah.

Obiskovalcem priporočamo uporabo BREZPLAČNEGA parkirišča P+R Stanežiče. Krožna avtobusna linija bo med 9.00 in 18.30 povezovala parkirišče P+R Stanežiče in prizorišče Tacen. Odhod vsake pol ure. Izstopiti je potrebno na postajališču Brod. POZOR! Parkiranje na parkirišču P+R Stanežiče v nedeljo, 19. 5. 2024, ne bo omogočeno. Zaradi omejitev števila parkirnih mest v bližini prizorišča obiskovalce prosijo, da se poslužujejo možnosti uporabne javnega prevoza ali koles. To je sporočila Nina Jelenc. (konec)