17.04.2024 ob 22:00
Deli članek
Prihajajoči vikend gre za kajakaše že zares

Kajakaši na novinarski konferenci/ Foto Nina Jelenc

Ljubljana (MOREL)- V soboto se bodo v boj za mesta v državni reprezentanci za sezono 2024 podali tako slalomisti na divjih vodah kot sprinterji na mirnih vodah. Slalomiste uvodni izbirni tekmi čakata v Kajakaškem centru Tacen.

Temperatura med slovenskimi slalomisti na divjih vodah že narašča, saj bosta v soboto in nedeljo na savskih brzicah potekali prvi izbirni tekmi za sestavo reprezentance, še dve pa bosta sledili zadnji vikend v aprilu v Bratislavi. Prvi izbirni tekmi ta konec tedna bosta potekali v okviru močnih mednarodnih tekem. V soboto bo na programu namreč ECA I Feel Slovenia evropski pokal, v nedeljo pa še I Feel Slovenia ICF Ranking tekmovanje. S podporo je k organizaciji tekmovanja pristopila Slovenska turistična organizacija, tako da tekmi v svojem imenu nosita tudi naziv I Feel Slovenia. V Tacnu bo nastopilo več kot 230 tekmovalk in tekmovalcev iz 19 držav. Ti bodo tekmo izkoristili tudi kot generalko pred majskim ECA I Feel Slovenia evropskim prvenstvom v slalomu na divjih vodah, ki bo v Ljubljani med 15. in 19. majem 2024.

Format tekem v soboto in nedeljo bo nekoliko drugačen, kot smo vajeni običajno, saj bosta sestavljeni iz ene kvalifikacijske vožnje, ki ji bo sledila le še finalna, tako da bomo v dveh tekmovalnih dneh lahko videli dve tekmovanji. Za slovenske izbirne tekme bosta šteli sobotna in nedeljska kvalifikacijska vožnja. Vikend kasneje pa bosta v Bratislavi potekali še dve izbirni tekmi.

Pred prihajajočimi izbirnimi tekmami lahko mirno spijo Peter Kauzer, Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar, ki so že potrjeni slovenski potniki na olimpijske igre v Parizu in hkrati tudi prekvalificirani v reprezentanco, pa tudi Benjamin Savšek in Luka Božič. Slednja boj za olimpijsko vozovnico še čaka, saj sta oba v pretekli sezoni dosegala odlične rezultate, v letošnjem letu pa bosta o potniku na olimpijske igre odločala še domače evropsko prvenstvo in tekma za svetovni pokal v Pragi. V češki prestolnici bo na junijskem svetovnem pokalu na sporedu še dodatno globalno kvalifikacijsko tekmovanje za osvojitev ene izmed treh kvot, ki bodo še na voljo za nastop v Parizu v novi disciplini kajakaškega krosa. Tako v soboto kot nedeljo se bodo kvalifikacije vožnje začele ob 10. uri, finale pa je predviden za 15.10.

Kot zadnji se bodo za mesta v reprezentanci potegovali še spustaši na divjih vodah, ki bodo z boji za mesta v reprezentanci začeli v začetku maja. Prvega in tretjega maja jih na Savi Dolinki in v Medvodah čakata preizkušnji klasičnega spusta, 2. junija pa bo v Celju na sporedu še izbirna tekma v sprintu na divjih vodah. Spustaši bodo imeli nekaj manj tekmovanj kot slalomisti in sprinterji. Vrhunec bo avgustovsko člansko svetovno prvenstvo v španskem Saberu, kjer bodo Slovenci znova kandidati za najvišja mesta. Junija bosta na sporedu svetovna pokala v Severni Makedoniji in v Italiji, v začetku julija pa bo v Švici potekalo še evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. To je sporočila Nina Jelenc.(konec)