03.01.2024 ob 14:42
Deli članek
Slovenci odlični na divji kitajski reki

Vid Kuder Marušil/ Foto Jure Lenarčič

Yunnan (MOREL)- Slovenska kajakaška ekipa se je v dneh na prehodu in starega v novo leto udeležila odprtega kajakaškega pokala na reki Nuijang na Kitajskem. Nastopili so na več tekmah in dosegli nekaj odličnih rezultatov. Serija štirih tekmovanj je potekala med 30. decembrom in 1. januarjem. Naši tekmovalci so v konkurenci tekmovalcev iz trinajstih držav odlično opravili svoje delo. Ekipa, ki so jo sestavljali Vid Kuder Marušič, Tine Kancler, Simon Oven, Matija Preskar in Andrej Bijuklič, se je najprej pomerila v sprintu na 400 metrov dolgi progi v centru mesta Liu Ku. Zmagal je Vid Kuder Marušič pred Čehom Vojtechom Matejičkom. Tretje mesto je zasedel Švicar Thobias Rohrer. Osmi je bil Matija Preskar.

Isto popoldne je potekala še tekma v kajakaškem krosu, kjer so bili izredno močni kitajski tekmovalci, ki to disciplino jemljejo za svojo paradno kajakaško disciplino. Vid Kuder Marušič je prišel v finale, a potem žal zasedel četrto mesto, Simon Oven pa je izpadel v polfinalu in zasedel sedmo mesto.

Sledilo je tekmovanje, ki bi ga lahko okarakterizirali že skoraj za maraton, saj je najhitrejši tekmovalec potreboval dobro uro do cilja. Zmagal je Francoz Augustin Jean Maurice Reboul. Drugo mesto si je po hudem ciljnem sprintu priboril Vid Kuder Marušič, tretje mesto pa je zasedel Guillermo Fildago de Leon iz Španije. Uspeh je s četrtim mestom dopolnil Simon Oven, ki je boj za medalje izgubil tik pred ciljem, ko je na zadnji brzici poskušal pobegniti po drugem kanalu reke, ki pa se je žal izkazal za počasnejšega in je zaostal za prvo trojico. Matija Preskar je osvojil šesto mesto.

Najprestižnejše tekmovanje, ki so ga neposredno prenašali tudi na televiziji pokrajine Junan, je bil izziv tigrovega skoka na slikoviti brzici »Tiger Jump« na reki Nuijang. To je ena najzahtevnejših brzic na svetu. Na tekmovanju pa so veslali le na spodnji polovici brzice. Preko TV zaslonov si je tekmovanje ogledalo 22 milijonov gledalcev. Zmagal je Tine Kancler, drugi je bil Novozelandec Nicholas Ian Collier. Vid Kuder Marušič je osvojil tretje mesto. Andrej Bijuklič je zasedel deveto mesto, Simon Oven je bil 12., Matija Preskar pa 18.

Eden večjih dogodkov in dosežkov udeležencev pa je bilo preveslanje celotne brzice »Tiger Jump« Zgornji del so se pod vodstvom našega najizkušenejšega ekstremnega kajakaša Andreja Bijukliča po podrobnem pregledu odločili preveslati trije naši kajakaši. Odlični posnetki na meji mogočega in norosti so se ob poročilu s tekmovanja pojavili tudi na kitajski nacionalni televiziji CCTV, kjer so imeli doseg okoli milijarde gledalcev, ker se v kajakaštvu ni zgodilo še nikoli. Organizatorji so bili več kot navdušeni in naši tekmovalci so si že zagotovili vabilo za naslednje leto.

Takšna popularnost se je odražala tudi na ulicah mesta, saj se naši tekmovalci skorajda niso mogli gibati zaradi želja velikega števila ljudi po slikanju z njimi. »Ja, življenje slavnih je težko,« je zaključil Tine Kancler.

To je sporoči Jakob Marušič. (konec)