14.02.2024 ob 19:33
Deli članek
Slovenija s pomlajeno ekipo

Jan Šubelj, velemojster

Apolda (MOREL)- Letošnji srednjeevropski šhovski pokal poteka od 14. do 23. februarja v nemškem mestu Apolda. Dogodek se igra ločeno v odprti in ženski sekciji, v vsaki igra 10 ekip: Avstrija, Hrvaška, Češka, Francija, Nemčija, Madžarska, Italija, Slovaška, Slovenija in Švica. Igra se 9 kol bergerjevega sistema, s časovno kontrolo 90 minut za 40 potez, nato pa 30 minut za dokončanje partije, z dodatkom 30 sekund za vsako potezo.

Slovenija bo tokrat pri članih nastopila z izrazito pomlajeno zasedbo, ki v povprečju šteje vsega 18 let in bo kot taka najmlajša na celotnem turnirju. Prvo šahovnico bo branil Jan Šubelj, ki je lani postal velemojster in se bo tokrat soočil tudi z vlogo vodje mlajšim soigralcem, s katerimi bi lahko v prihodnosti tvoril jedro slovenske članske reprezentance. Maksim Goroškov, Matic Lavrenčič in Rudi Olenik Čampa so bili del mladinske ekipe, ki je lani na domačem prvenstvu osvojila naslov evropskih prvakov v pospešenem šahu. Povprečni rating jih sicer uvršča na zadnje mesto med desetimi ekipami in odmevnejšega rezultata tokrat bržčas ne gre pričakovati, jasno pa je, da bodo ob neizogibni menjavi generacij mladi morali kmalu prevzeti vajeti reprezentance v svoje roke, zato predstavlja tokratni nastop za njih odlično priložnost za dokazovanje.

Prvo šahovnico bo sedla Zala Urh, ki bo skupaj z Nadjo Španko in Tejo Vidic sestavljala izkušenejši del ekipe. Nov veter v njej pa predstavlja nastop naše najboljše mladinke, 18-letne Vesne Mihelič, ki se počasi a zanesljivo prebija v sam vrh tudi pri članicah. Lani je s sedmim mestom na svetovnem prvenstvu do 18 let dosegla rezultat, ki je primerljiv z izjemnimi dosežki Laure in Zale v mladinskih kategorijah, zato lahko tudi pri njej upravičeno pričakujemo, da bo že kmalu igrala pomembno vlogo v naši ženski reprezentanci.

Vsaka ekipa je lahko setsvaljena iz štirih igralcev, plus z enim rezervnim igralcem. Favoriti v odprti sekciji so Nemci (povprečni rating 2636) s GM Matthiasom Bluebaumom (Nemčija, 2658), GM Alexanderjem Donchenkom (Nemčija, 2636), GM Rasmusom Svanom (Nemčija, 2632), GM Dmitrijem Kollarsom (Nemčija, 2619) in GM Frederikom Svanom (Nemčija, 2618) v ekipi. Italijanska ekipa je druga na začetnem seznamu z povprečnim ratingom 2511, medtem ko imata ekipi Avstrije in Švice obe povprečni rating 2479.

Domačini Nemci so favoriti tudi v ženski kategoriji z povprečnim ratingom 2309 s WGM Josefino Heinemann (Nemčija, 2328), WGM Jano Schneider (Nemčija, 2320), WGM Hanno Marie Klek (Nemčija, 2279), FM Laro Schulze (Nemčija, 2308) in WIM Kateryno Dolzhykova (Nemčija, 2255) v ekipi. Madžarska je druga nosilka s povprečnim ratingom 2241, Italija pa je tretja s povprečnim ratingom 2216. To so sporočili iz Šahovske zveze Slovenije. (konec)