07.11.2023 ob 23:04
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Pred slovensko balinarsko reprezentanco je še zadnje veliko tekmovanje v letu 2023. Na moškem članskem prvenstvu v Bosni in Hercegovini ter svetovnem prvenstvu za mlade v Alžiriji je Slovenija skupno osvojila kar 12 medalj, konec tedna je na svetovnem pokalu v Franciji zasedla drugo mesto, od srede do sobote pa se bodo slovenske balinarke in balinarji na svetovnem prvenstvu za ženske in mešane discipline v francoskem Rumillyju potegovali za novih sedem medalj.

Slovenska reprezentanca je v torek zjutraj odpotovala proti francoskemu Rumillyju, kjer jo v popoldanskih urah čaka uradni trening, zvečer bo na sporedu žreb predtekmovalnih skupini, v sredo zjutraj pa se bo na osemsteznem balinišču začelo zares.Svetovno prvenstvo za ženske in mešane discipline bo postreglo z bogatim programom, saj bodo v ženski kategoriji na sporedu igri posamezno in dvojic ter hitrostno, štafetno in natančno zbijanje, v mešanih disciplinah pa igra v krog in štafetno zbijanje.

Slovenska izbrana vrsta je pod vodstvom selektorjev Dejana Korena in Davorja Janžiča v nedeljo zaključila z večtedenskimi pripravami, med katerimi so bili na sporedu tudi številni mednarodni turnirji. Koren verjame, da bi se lahko Slovenija tudi s tretjega velikega tekmovanja v letošnjem letu vrnila z (vsaj) eno zlato medaljo: "Z dekleti smo izpilili še zadnje podrobnosti, tako da v Francijo potujemo maksimalno pripravljeni. Dekleta so pokazala pravo mero delovne vneme, pripravljena so bila na odrekanje, v ekipi pa je prisotna pozitivna energija in prijateljstvo. V Franciji potujemo z mešanico izkušenih in mladih igralk. Konkurenca bo močna, a verjamem v svoje izbranke, zato pričakujem lepo bero medalj, potihem pa vsaj eno zlato."
Zelo naporen spored čaka Nino Volčina, ki bo nastopila v hitrostnem in štafetnem zbijanju ter mešani štafeti: "Skozi tekmovanja v preteklih mesecih smo stopnjevali formo, v veliko pomoč pa mi je bil tudi reprezentančni kondicijski trener Aleš Borčnik. Vsako leto je konkurenca zahtevnejša, vendar ciljam visoko. Za to pa bo naprej potrebno doseči dobre rezultate. V kvalifikacijah se bo potrebno prebiti čim višje in se nato boriti v izločilnih bojih."
V treh disciplinah bo nastopila tudi Tadeja Petrič, ki se bo za odličja potegovala v igri dvojic, štafetnem zbijanju ter mešanem krogu: "Za nami je veliko opravljenega dela, predvsem v tekaških disciplinah. Mešani krog ponuja nov izziv. Z Nino Volčina sva v štafetnem zbijanju v zadnjih tednih zabeležili nekaj lepih rezultatov in upava, da se nama v Rumillyju vse poklopi po najinih željah. V igri dvojic bom nastopila v paru z debitantko na svetovnih prvenstvih Aneto Fidel, s katero sva se lepo ujeli, v mešanem krogu pa sva z Dejanom Tonejcem na lanskem svetovnem prvenstvu pokazala, da znava zabeležiti zelo lepe rezultate. Konkurenca bo v vseh disciplinah zelo močna, zato se bo potrebno osredotočiti na vsako tekmo posebej."
Ob Tonejcu je selektor Janžič moški del reprezentance dopolnil z Martinom Zdaucem, ki ga čaka mešana štafeta: "Forma je na visokem nivoju, saj je sezona v ligaških tekmovanjih v polnem teku. Z Nino sva med pripravami odtekla nekaj štafet na zelo visokem nivoju in upam, da bova to ponovila tudi na svetovnem prvenstvu. Oba sva v dobri formi in upava na najboljše."
V sredo dopoldne se bodo v Rumillyju začeli predtekmovalni boji, finala v vseh sedmih disciplinah pa bodo na sporedu v soboto.

Slovenska reprezentanca Svetovno prvenstvo Rumilly 2023
selektor ženske reprezentance Dejan Koren; selektor moške reprezentance: Davor Janžič

Igralke in igralci po disciplinah:

  • Posamezno: Tanja Marc
  • Dvojica: Tadeja Petrič, Aneta Fidel
  • Natančno zbijanje: Polona Premru
  • Hitrostno zbijanje: Nina Volčina
  • Štafetno zbijanje: Nina Volčina, Tadeja Petrič
  • Mešani krog: Tadeja Petrič, Dejan Tonejc,
  • Mešano štafetno zbijanje: Nina Volčina, Martin Zdauc

To je sporočil Simon Maljevac. (konec)