08.05.2024 ob 09:41
Deli članek

Saint Vulbas (MOREL)- Danes se bo v Franciji začel tekmovalni spored svetovnega balinarskega prvenstva za člane in mešane discipline. Šestčlanska slovenska odprava se je v Saint Vulbas odpravila za visokimi cilji, medalje pa bo napadala v vseh sedmih disciplinah.

Slovenska balinarska reprezentanca bo danes dopoldne začela z nastopi na svetovnem prvenstvu za člane in mešane discipline, na katerem bo nastopilo 21 držav. Neposredne prenose bodo ljubitelji balinanja lahko od današnjega jutra do sobotnega finalnega popoldneva spremljali preko spletne strani BZS ter Facebook strani BZS in Mednarodne balinarske zveze FIB.

Selektor Davor Janžič verjame, da bo slovenska izbrana vrsta konkurenčna najboljšim: “Na svetovno prvenstvo potujemo z visokimi cilji. Sestavili smo izkušeno zasedbo, ki se lahko poteguje za medalje v vseh sedmih disciplinah, vsekakor pa se želimo v domovino vrniti z vsaj enim zlatom. Priprave so bile kakovostne, forma je na zadovoljivem nivoju, tako da smo lahko optimistični. V Saint Vulbasu bo nastopila krema svetovnega balinanja, konkurenca bo izredno močna, zato bomo za najvišja mesta potrebovali tudi kanček sreče. Z žrebom se ne obremenjujemo, saj je potrebno na poti do vrha premagati vsakogar. Verjamem, da bomo upravičili pričakovanja slovenskih ljubiteljev balinanja.”

Edina ženska predstavnica Tadeja Petrič bo nastopila v obeh mešanih disciplinah: "Veselim se malce drugačnega svetovnega prvenstva, na katerem bo večina disciplin v moški konkurenci. V čast mi je, da sem dobila priložnost nastopa v dveh disciplinah, v katerih bo konkurenca zelo močna. Potrebno se bo posvetiti vsaki tekmi posebej, obenem pa upam, da bo v mix krogu žreb malce manj krut kot je bil na zadnjem svetovnem prvenstvu."

Aktualni evropski prvak v igri posamezno Jure Kozjek, ki je naslov svetovnega prvaka v tej disciplini osvajal v letih 2011, 2013, 2015 in 2021je prepričan, da se je slovenska odprava v francoske Alpe odšla v dobri formi: "Na prihajajočem svetovnem prvenstvu si želimo pokazati čim boljše igre, saj smo kot reprezentanca dobro pripravljeni, kar so pokazale tudi zadnje skupne priprave. Prvenstvo je na sporedu v času, ko je večina igralcev v optimalni formi, saj se zaključujejo boji v ligaških tekmovanjih. Konkurenca je vsako leto hujša, zato bo za dobre rezultate potrebna vrhunska igra. Sam si želim dobrih iger in potem korak po korak k čim boljši končni uvrstitvi."

V igri dvojic bosta združila moči Tadej Premru in Marko Švara, slednji pa bo nastopil tudi s Petričevo v krogu: “V Saint Vulbas potujem z željo po osvojitve medalj v obej disciplinah, največja želja pa je seveda osvojitev naslova svetovnega prvaka. Priprave so bile kakovostne, obenem sem oddelal še dodatne samostojne in klubske treninge, tako da je pripravljenost na želeni ravni, kar je pred nastopi v najmočnejši svetovni konkurenci zelo pomembno."

Moški del tekaške zasedbe bosta sestavljala Martin Zdauc in Anže Petrič. Oba se zavedata, da je konkurenca zelo močna, a želje po medalji ne skrivata. “Rezultati na pripravah in zadnjih prvenstvenih tekmah so bili dobri, dobro formo pa držim še skozi celotno sezono. Konkurenca je močna v obeh disciplinah, tako da bom moral dati vse od sebe, pomembna pa bo tudi dnevna forma. Osvojena medalja bi bila lepa nagrada za vložen trud,” je pojasnil Zdauc.

POSTAVA SLOVENSKE REPREZENTANCE:

  • Tadeja Petrič (mix štafetno zbijanje, mix krog)
  • Jure Kozjek (posamezno, natančno zbijanje)
  • Marko Švara (dvojica, mix krog)
  • Tadej Premru (dvojica)
  • Martin Zdauc (hitrostno zbijanje, štafetno zbijanje)
  • Anže Petrič (štafetno zbijanje, mix štafetno zbijanje).

To je sporočil Simon Maljevac. (konec)