07.04.2024 ob 20:22
Deli članek
Slovenska posadka druga

Podelitev

Koper (MOREL) - Od petka do danes se je v organizaciji JK Jadro Koper odvijala regata 2024 FX Open Series Slovenia, na kateri so jadrali z jadrnicami ženskega olimpijskega razreda 49er FX. 2024 Open Series je nova serija regat, namenjena mlajšim jadralcem, ki predvideva 6-8 jadralskih dogodkov letno v celinski Evropi, regata v Kopru pa je bila druga letos in tudi nasploh v tej novi seriji. Omejitve glede spola ne veljajo, kar pomeni, da lahko tekmujejo ženske, mešane in moške ekipe. Na koprski regati se je pomerilo šest posadk, med njimi dve slovenski - Svit Dujmovič Šterpin in Maj Petrič ter Alja Petrič in Katja Filipič. Po treh dneh jadranja se je regata danes zaključila s slovensko posadko Svit Dujmovič Šterpin in Maj Petrič na drugem mestu.

Janja Orel: “Danes je bil zadnji, finalni dan tekmovanja 2024 49er FX Open Series Slovenia. Ponovno je vreme spodbudilo termiko z morja. Veter je pihal od severozahoda do zahoda z močjo od 6 do 11 vozlov. Začetek tekmovalnega dne je poskrbel za preobrat v rezultatih, saj je morala vodilna posadka iz Slovenije odstopiti od prve regate zaradi okvare na jadrnici, kar je s pridom izkoristila madžarska posadka in v tem plovu zmagala. V drugem plovu se je posadka iz Slovenije vrnila v igro s prvim mestom. Vse se je odigralo na koncu v zadnjem plovu, kjer je posadka z Madžarske, Attila Tóth in Levante Borda, povedla in tako prevzela tudi skupno končno zmago. Slovenska posadka Svit Dujmovič Šterpin in Maj Petrič se je morala zadovoljiti s končnim drugim mestom. Na tretjem mestu sta končala jadralca iz Švice, Nadine Böhm in Yanik Wieland.

Nova serija regat (Open Series) je nastala na pobudo trenerjev, ki vzgajajo novo generacijo skiff jadralcev. Prvo letošnjo regato (in prvo sploh) je gostil španski El Balis, drugo je organiziral naš JK Jadro Koper, sledi mladinsko evropsko prvenstvo junija na Češkem, potem pa še regate v Kielu, Gdansku, Galiciji (svetovno prvenstvo samo za ženske), na Blatnem jezeru ter zadnja regata oktobra na Gardskem jezeru. Vsaka od teh lokacij se ponaša z dobrimi pogoji in podpira razvoj mladih jadralcev. To je sporočila Jakica Jesih, predstavnica za odnose z javnostmi Jadralne zveze Slovenije. (konec)