09.07.2024 ob 23:24
Deli članek
Španci prvi finalisti evropskega nogometnega prvenstva

Španija - Francija/foto FoNet

Munchen (MOREL/FoNet) - Španska nogometna reprezentanca je prva finalistka evropskega prvenstva, saj je nocoj v polfinalu v Münchnu premagala Francijo z 2:1 (2:1). Za nogometaše Španije bo to peta udeležba v finalu evropskega prvenstva, do četrtega naslova pa bodo poskušali priti v dvoboju z najboljšimi iz drugega polfinala, v katerem se jutri pomerita Anglija in Nizozemska.

Španija je povsem zasluženo prišla do dvoboja za naslov, saj je kot prva zmagala na šestih tekmah zaključnih turnirjev evropskega prvenstva in zabila največ golov na tem prvenstvu. Nocojšnjo tekmo je zaznamoval šestnajstletni Lamin Jamal, ki je podrl dva rekorda. Je najmlajši nogometaš, ki je zaigral v polfinalu evropskega ali svetovnega prvenstva in najmlajši strelec v zgodovini evropskih prvenstev. Zelo verjetno bo gol, ki ga je dosegel v 21. minuti, razglašen za najlepšega na tem prvenstvu.

Francija je povedla v deveti minuti, ko je Kolo Mouania neubranljivo streljal z glavo po odličnem predložku Kyliana Mbappeja, za ta zadetek pa sta bila kriva slabo postavljena španska sredinska igralca. Španija je izenačila s fantastičnim golom Jamala, ki je s približno dvajsetih metrov diagonalno streljal v nasprotni kot, žoga pa se je od vratnice odbila v gol. Štiri minute pozneje je sledil preobrat. Dani Olmo je streljal iz roba šestnajstmetskega prostora, francoski branilec Kunde je poskušal izbiti žogo, a je zadetek le potrdil. Francozi so v nadaljevanju igrali bolje kot na vseh prejšnjih tekmah, Španija pa je bila taktično brezhibna in je prednost obdržala do konca. (Konec)