08.06.2024 ob 22:14
Deli članek
Trojica v izločilnih bojih kajakaškega krosa v Pragi

Naja Pinterič/ Foto Nina Jelenc

 

 

Praga (MOREL)- Tekmovalni spored na svetovnem pokalu v slalomu na divjih vodah v Pragi se nadaljuje s preizkušnjami kajakaškega krosa. Tekma služi kot zadnje kvalifikacijsko tekmovanje za osvojitev še preostalih olimpijskih kvot za nastop v Parizu v tej disciplini, ki bo prvič del olimpijskega sporeda. V boju ostajajo Lea Novak, Naja Pinterič in Žiga Lin Hočevar.

Pravila mednarodne kajakaške zveze za tekmovanja kajakaškega krosa ta konec tedna v Pragi predvidevajo, da na tekmi ne smejo nastopiti tisti tekmovalci in tekmovalke, ki so že osvojili olimpijsko kvoto. Slovenske barve v sobotnih kvalifikacijskih vožnjah na čas so tako zastopali kajakašici Lea Novak in Naja Pinterič ter kajakaši Tine Kancler, Jakob Šavli in Žiga Lin Hočevar. V napetem tekmovanju so si nedeljski prvi krog izločilnih bojev zagotovili Lea Novak, Naja Pinterič in Žiga Lin Hočevar.

Med kajakašicami je najhitrejši čas sobotnih kvalifikacijskih voženj na čas postavila Francozinja Camille Prigent (60,32), druga je bila Čehinja Veronika Vojtova (+0,46), tretja pa še ena Francozinja Angele Hug (+1,63). Lea Novak je prvo fazo tekmovanj v kajakaškem krosu sklenila na enajstem mestu (+5,03), Naja Pinterič pa je bila 23. (+9,10). Obe bomo tako videli tudi v nedeljo.

V moški konkurenci je s kvalifikacijsko vožnjo najhitreje opravil Švicar Jan Rohrer (55,52), drugi je bil Čeh Vit Prindiš (+0,44), tretji pa Španec David Llorente (+0,82). Žiga Lin Hočevar je postavil osmi čas, za Rohrerjem je zaostal za 2,09 sekunde, ter si tako zanesljivo priboril nedeljske izločilne tekme. Žal v nedeljskem sporedu ne bomo videli Jakoba Šavlija in Tineta Kanclerja. Prvi je namreč kvalifikacijsko vožnjo zaključil na 59. mestu (+8,98), drugi pa kot 68. (+22,16).

Olimpijske kvote v kajakaškem krosu bodo osvojile po tri najvišje uvrščene države nedeljskih izločilnih bojev med kajakašicami in kajakaši. To je sporočila NIna Jelenc. (konec)