21.04.2024 ob 22:31
Deli članek

Tacen (MOREL)- Drugi tekmovalni dan ECA I Feel Slovenia Tacen 2024 evropskega pokala in tekme za točke ICF na Savi je slovenska ekipa dosegla tri zmage. V finalu kanuistov je navdušil mladinec Žiga Lin Hočevar, v kajaku je zmagal 21-letni Lan Tominc, v ženskem kajaku pa Eva Terčelj. V kanuju je bila Lea Novak druga.

Za slovenskimi tekmovalci in tekmovalkami v slalomu na divjih vodah je dober, a tudi stresen konec tedna. Kajakaški center Tacen je namreč gostil prvi izbirni tekmi za sestavo reprezentance, in sicer v okviru zelo močnega slalomskega tekmovanja ECA I Feel Slovenia Tacen 2024 evropskega pokala v slalomu na divjih vodah in ICF ranking tekme, na kateri je nastopilo več kot 230 tekmovalk in tekmovalcev iz 19 držav. Na nedeljski tekmi sta poleg izkušene Eve Terčelj, ki je zmagala med kajakašicami, zablestela mlada upa – kanuist Žiga Lin Hočevar in kajakaš Lan Tominc.

Celjski kajakaš Lan Tominc, mladinski olimpijski prvak iz leta 2018, je bil najboljši na Savi že v nedeljski kvalifikacijski vožnji, povsem na vrhu pa je ostal tudi po finalnem nastopu, v katerem je Italijana Giovannija De Gennara prehitel za natanko pol sekunde. Tine Kancler je zasedel tretje mesto in bil 71 stotink za Tomincem, Peter Kauzer pa je tokratno preizkušnjo končal na četrtem mestu. Marko Petek je bil v finalu šesti, Vid Kuder Marušič pa deseti.

V izjemno močnem finalu kanuistov je zmago dosegel 16-letni Žiga Lin Hočevar. Ljubljanski slalomist je ugnal številna zveneča imena svetovnega kanuja – aktualnega olimpijskega in svetovnega prvaka Benjamina Savška, prvega kanuista svetovne jakostne lestvice Luko Božiča, srebrnega z olimpijskih iger v Riu de Janeiru Slovaka Mateja Benuša ter Italijana Raffaella Ivaldija, sedmega s svetovne jakostne lestvice. Žiga Lin je s finalno vožnjo opravil brez napak in za 45 stotink sekunde prehitel Slovaka Mateja Benuša, medtem ko je bil Luka Božič s štirimi kazenskimi sekundami tokrat tretji. Benjamin Savšek je imel dve kazenski sekundi in bil šesti.

Za še eno zmago slovenskih predstavnikov je poskrbela Eva Terčelj, ki je bila najboljša v konkurenci kajakašic. Ljubljančanka je v tesnem boju za zmago za devet stotink ugnala Avstrijko Corinno Kuhnle, sicer svetovno in evropsko prvakinjo s tacenske proge v letih 2010 in 2017. Na tretje mesto je priveslala Lea Novak. Eva Alina Hočevar je bila s pol sekundnim zaostankom četrta, Ajda Novak pa se je uvrstila na šesto mesto.

Po sobotni zmagi je Lea Novak v finalu kanuistk tokrat osvojila srebrno kolajno. Na progi je naredila dva dotika, ki sta ji prinesla štiri kazenske sekunde. Prav toliko kazni je prejela zmagovalka tekme Italijanka Elena Borghi, a je bila od Novakove hitrejša za 28 stotink sekunde. Tretje mesto si je priveslala Britanka Ellis Miller. Eva Alina Hočevar je tako kot v kajaku tudi v kanuju tekmovalni dan končala na četrtem mestu. V finale se je uvrstila tudi Alja Kozorog, a nato zaradi poškodbe hrbta preventivno ni startala.

Za slovenske tekmovalke in tekmovalce je bila še bolj pomembna prva vožnja dneva. Z izjemo Petra Kauzerja, Eve Aline Hočevar, Eve Terčelj, Luke Božiča in Benjamina Savška, ki so že prekvalificirani, za preostala mesta v reprezentanci poteka napet boj. V ženskem kanuju so na izbirni tekmi najbolje veslale Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak, v moškem kajaku je bil najboljši Lan Tominc, za njim so se zvrstili Peter Kauzer, Tine Kancler in Marko Petek, v ženskem kajaku je bila najboljša Eva Alina Hočevar, za njo so bile Eva Terčelj, Lea Novak in Ajda Novak, v moškem kanuju pa sta bila na vrhu Savšek in Božič, za njima pa sta se uvrstila Žiga Lin Hočevar in Nejc Polenčič.

Izbirne tekme za sestavo slovenske reprezentance se bodo zaključile prihodnji konec tedna, ko bodo naši tekmovalci mesta v ekipi lovili na tekmovanju v Bratislavi.

To je sporočila Nina Jelenc. (konec)