01.06.2024 ob 22:59
Deli članek

Augsburg (MOREL)- Komaj 16-letni slalomist na divjih vodah Žiga Lin Hočevar nadaljuje s pisanjem zgodovine. Po naslovu članskega evropskega prvaka v kanuju, ki si ga je priveslal pred 14 dnevi v Tacnu, je na prvi tekmi svetovnega pokala v Augsburgu priveslal še do prvih stopničk na tekmah svetovnega pokala. In to ne katerih koli - mladi Ljubljančan je ugnal vso konkurenco in osvojil zlato kolajno med kanuisti!

Žiga Lin Hočevar, ki se ga je v medijih že prijel naziv čudežnega dečka, je na enem tradicionalnih prizorišč kajakaških tekem, v nemškem Augsburgu, poskrbel za novo senzacijo. Na progi, ki jo mnogi primerjajo s smučarskim Kitzbühlom, je prikazal bržkone popolno vožnjo in priveslal do svoje prve zmage na tekmah za svetovni pokal, hkrati pa tudi prvih stopničk na svetovnih pokalih v karieri. S tem se je izenačil z legendarnim slovaškim kanuistom Michalom Martikanom, dobitnikom petih olimpijskih kolajn, ki je svojo prvo zmago za svetovni pokal prav tako dosegel pri 16. letih, in sicer leta 1996 na svetovnem pokalu v Združenih državah Amerike.

Žiga Lin, ki je bil odličen že včeraj v kajaku in je brez kolajne ostal po napaki za 50 kazenskih sekund, je v cilj prišel s časom 101,57, kar je bilo celo hitreje kot sobotni zmagovalec v kajaku.

"Veliko pritiska je bilo, odkar sem evropski prvak. Vsi pričakujejo od mene sedaj najboljše, vsi pričakujejo zmage, medalje, najmanj finale. Danes je bilo zelo težko priti v finale, videli smo Benija, olimpijskega in svetovnega prvaka, pa se mu ni izšlo za finale. Danes sem v finalu prikazal eno najboljših voženj v življenju, na koncu je bilo dovolj za zmago v svetovnem pokalu in vodstvo v skupnem seštevku," so bile prve besede Hočevarja.

Dodal je: "Ko je v cilj prišel Sidi (Sideris Tasiadis, op. p.), se mi je odvalil velik kamen. V zadnjih letih je v Augsburgu vedno zmagal, tako da sem zelo zadovoljen, da sem danes prekinil ta njegov niz."

Drugo mesto si je priveslal Slovak Marko Mirgorodsky (+0,27), tretji pa je bil Francoz Nicolas Gestin (+1,52). V finalu je veslal tudi Luka Božič, a s prikazanim v odločilni vožnji ni mogel biti zadovoljen. Kar šest kazenskih sekund in 8,23 sekund zaostanka za Hočevarjem ga je potisnilo na osmo mesto. V polfinalu je veslal tudi Benjamin Savšek, ki pa je z dvema sekundama pribitka tekmo končal na enajstem mestu, od finala ga je ločilo 88 stotink.

V polfinalu smo imeli na startu tri kanuistke. Eva Alina Hočevar je preizkušnjo končala na enajstem mestu, tik za finalistkami. Napredovanje v odločilno vožnjo se ji je izmuznilo za enajst stotink, za vodilno tekmovalko polfinala Brazilko Ano Satilo pa je zaostala za 6,85 sekund. Alja Kozorog je po treh dotikih in posledično šestih kazenskih sekundah polfinalni nastop končala na 27. mestu (+18,26), Lea Novak pa je bila 28. z zaostankom 21,14 sekund. V finalu je slavila Avstralka Jessica Fox (110,68), ki je napredovanje iz polfinala ulovila z desetim časom, a nato v odločilni vožnji veslala veliko bolje in se veselila zmage kljub dotiku in dvema kazenskima sekundama. Srebrno kolajno si je priveslala Španka Nuria Vilarrubla (+8,05), bronasto pa Monica Doria Vilarrubla iz Andore (+8,51).

V nedeljo bo v Augsburgu na sporedu še svetovni pokal v kajakaškem krosu, kjer bodo na startu današnji zmagovalec Žiga Lin Hočevar, Tine Kancler, Jakob Šavli in Žan Jakše ter kajakašice Ajda Novak, Lea Novak, Eva Alina Hočevar in Eva Terčelj.

To je sporočila Nina Jelenc.(konec)