16.05.2024 ob 16:14
Deli članek
Zmagi odšli v Švico in Britanijo

 

Tacen (MOREL)- Na 2024 ECA I Feel Slovenia evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Tacnu so danes izvedli kajakaški kros, novo olimpijsko disciplino. Med ženskami je zmagala Švicarka Alena Marx, med moškimi pa Britanec Joseph Clarke. Na startu so bili tudi trije člani slovenske ekipe. Kajakaški kros, ki bo prvič na sporedu olimpijskih iger letos v Parizu, je atraktivno tekmovanje na izpadanje. Izmed dveh slovenskih deklet, ki sta se na sredini tekmi v posamičnem kajakaškem krosu uvrstili na današnjo tekmo, je dlje uspelo priti Evi Terčelj.

„Želja je bila priti v finale,“ je povedala Eva Terčelj, ki se je v četrtfinalu veselila drugega mesta v svoji skupini, nato pa je v polfinalu izpadla. „Čeprav sem startala z najslabšega položaja, sem se do sredine proge uspela prebiti do drugega mesta, toda Britanka je bila takoj za menoj in me je prehitela, tako da mi ni več uspelo nadoknaditi prednosti,“ je povedala.

Zaveda se, da je na tekmovanju, kjer startajo po štirje tekmovalci hkrati, prednost za tistega, ki si uspe izboriti vodilni položaj. Preostali so v šibkejšem položaju, še vedno pa je veliko odvisno od proge, je menila.

Ajda Novak, ki je po sredinem sedmem mestu v posamičnem kajakaškem krosu prišla na današnjo tekmo z dobrimi občutki, je izpadla že v četrtfinalu. „Danes je bila povsem drugačna tekma, počutila sem se boljše kot včeraj, bila sem pripravljena napadati, žal pa se mi je start ponesrečil,“ je povedala. Sotekmovalke so jo izrinile in čeprav ji je kar uspevalo jih napadati, jih do cilja ni ujela.

Zmagovalka Alena Marx je bila prva že v sredo na posamičnem kajakaškem krosu. Druga je bila danes Francozinja Camille Prigent, tretja pa Britanka Nikita Setchell.

V četrtfinalu je izpadel tudi Tine Kancler, ki se je na današnjo tekmo uvrstil s 13. mestom v posamičnem kajakaškem krosu. „Startal sem vrhunsko, startal sem prvi,“ se je pohvalil in obžaloval, da se je nato zapletel z enim od sotekmovalcev, ki ga je ob tem precej oviral. Vseeno se je boril, na cilj pa prišel kot tretji v svoji skupini, kar ni zadoščalo za napredovanje v polfinale.

V moški konkurenci je drugo mesto pripadlo Švicarju Janu Rohrerju, tretje pa Špancu Davidu Llorenteju. Joseph Clarke, ki je danes zmagal, je bil v sredo na posamičnem kajakaškem krosu četrti. (konec)