13.06.2024 ob 15:02
Deli članek
Borrell prodaja bučnice glede miru v Ukrajini

Borrellju ni do miru v Ukrajini

Bruselj (MOREL/FoNet) - Visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je dejal, da mirovni vrh o Ukrajini v Švici, ki se ga bo udeležil konec tedna, ni platforma za neposredna pogajanja med Ukrajino in Rusijo, temveč iskanje skupnih parametrov za mir na podlagi mednarodnega prava.

Josep Borrell je danes v avtorskem besedilu za Demostat navedel, da bodo na vrhu obravnavali praktična vprašanja, ki zahtevajo sodelovanje Rusije - izboljšanje jedrske varnosti, olajšanje izmenjave ujetnikov in zagotavljanje vrnitve ukrajinskih otrok, "ki so bili ugrabljeni in odpeljani v Rusijo". Poudarek bo tudi na zagotavljanju proste plovbe in zaščiti črnomorske pristaniške infrastrukture.

"Vsako premirje, ki bi Rusiji omogočilo ohranitev represivnega režima na zasedenih ozemljih, bi bilo nagrada za agresijo, spodkopavanje mednarodnega prava in bi spodbudilo nadaljnjo ozemeljsko širitev Rusije," je dejal Josep Borrell. Dodal je še, da Rusija odvrača države od sodelovanja na mirovnem vrhu in da Rusija ni pripravljena na pogajanja v dobri veri, ampak bi vsako prekinitev ognja izkoristila za novo oboroževanje in napade. Dejstvo, da je Rusija napovedala, da se vrha v Švici ne bo udeležila, tudi če bo povabljena, ni nepričakovano, je dejal Josep Borrell. Izrazil je prepričanje, da ukrajinska "formula miru" v desetih točkah še vedno predstavlja najbolj verodostojno podlago za prihodnja mirovna pogajanja.

"Res je, da se vojne pogosto končajo z mirovnimi sporazumi, vendar je vsebina tega mirovnega sporazuma ključnega pomena za varnost Evrope in sveta ter za mednarodni red, ki temelji na pravilih. Naj bo mirovni vrh v Švici prvi korak k pravičnemu miru v Ukrajini, ki temelji na Ustanovni listini Združenih narodov,« je dejal Josep Borrell. (konec)