30.05.2024 ob 22:13
Deli članek
Brez Rusije na 80. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji

Pariz (MOREL/FoNet) - Rusija ni bila povabljena na obeležitev 80. obletnice zavezniškega izkrcanja v Normandiji, je poročala agencija France-Presse, ki se sklicuje na Elizejsko palačo.

"Ruske delegacije ne bo zaradi agresivne vojne, ki jo Rusija vodi proti Ukrajini in se je v zadnjih tednih zaostrila," so sporočili iz kabineta francoskega predsednika Emmanuela Macrona. O odločitvi Elizejske palače, da na letošnjo obeležitev dneva D ne povabi predstavnikov Rusije, je danes poročal tudi Reuters, ki se je skliceval na svoje vire. Pred tem je radijska postaja Europe 1 s sklicevanjem na svoje vire sporočila, da namerava Francija Rusiji poslati vabilo za sodelovanje na praznovanju v Normandiji, a brez predsednika Vladimirja Putina, je poročal Tass.

V Normandiji in Bretanji bodo od 6. do 8. junija obeležili 80. obletnico zavezniškega izkrcanja v Normandiji. Največje srečanje bo 6. junija na plaži Omaha, med drugim pa se ga bodo udeležili ameriški predsednik Joe Biden, britanski kralj Charles in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. (Konec)