13.06.2024 ob 22:07
Deli članek
Charles Michel nasprotuje izvolitvi von del Leyeneve

Charles Michel

Bruselj (MOREL/FoNet) - Predsednik Evropskega sveta Charles Michel ne odneha od poskusov preprečitve ponovne izvolitve Ursule von der Leyen za predsednico Evropske komisije in je voditeljem Evropske unije sporočil, naj grški premier Kiriakos Micotakis prevzel funkcijo, je za Politico povedalo pet diplomatov in uradnikov EU. Po njihovem mnenju gre za še en Michelov obupan poskus, da bi zrušil Von der Leyenovo.

"Michel drži škatlo bananinih olupkov, da ji von der Leyen spodrsne, in jo prazni. To, kar počne, je v najboljšem primeru moteče in v najslabšem primeru destabilizira EU," je dejal neki diplomat. Michel se ne ustavi pri tem in namiguje, da bi bila danska premierka Mette Frederiksen boljša predsednica Evropskega sveta kot nekdanji portugalski premier Antonio Costa, ki ga potiska Von der Leyen. Politico se je za komentar obrnil na Michelovo tiskovno predstavnico Catherine Keising, vendar je komentarje zavrnila. Michel je zadolžen za doseganje političnega dogovora med evropskimi voditelji o imenovanju šefov Evropske komisije, Evropskega sveta, Evropskega parlamenta in zunanjepolitične službe EU.

V dneh po evropskih volitvah se je 27 voditeljev držav in vlad bolj ali manj strinjalo, da von der Leyenova dobi drugi mandat in da Košta postane predsednik Evropskega sveta. Obenem navajajo, da sta v odličnih odnosih in da bi se na ta način izognili konfliktom, kot sta jih vsa ta leta imela Michel in Von der Leyen. Mitsotakis je že večkrat zanikal, da si želi službe v Bruslju, generalni sekretar Evropske ljudske stranke Thanasis Bakolas pa je scenarij z Mitsotakisom in Frederiksenom ocenil kot "popolnoma smešen". Evropske države so se že uprle Michelovim poskusom, da bi preprečil von der Leyenovi udeležbo na neformalnem zasedanju Evropskega sveta 17. junija. Evropska komisija je danes sporočila, da von der Leyen še ni prejela vabila na to srečanje. (Konec)