23.04.2024 ob 15:28
Deli članek
Črna gora in Slovenija imata skupno preteklost in prihodnost

Nataša Pirc Musar in predsednik Jakov Milatović/Foto: Nebojša Tejić/STA


Podgorica (MOREL) – Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je na povabilo predsednika Jakova Milatovića na uradnem obisku v Črni gori. Gostitelj je predsednico republike sprejel z vojaškimi častmi, v ospredju njunih današnjih pogovorov pa so bila prizadevanja Črne gore na poti v Evropsko unijo ter pomen čimprejšnje integracije držav Zahodnega Balkana v evroatlantske integracije za stabilnost v regiji.
Predsednica Republike Slovenije se je predsedniku Črne gore Jakovu Milatoviću zahvalila za topel sprejem in izkazano čast, da je prva gostja, ki jo je sprejel na uradni obisk, odkar je nastopil mandat. Predsednica in gostitelj sta odnose med državama ocenila kot odlične in se strinjala, da je še veliko potenciala za nadaljnji njihov razvoj, predvsem na področju gospodarskega sodelovanja, zato je s predsednico pripotovala tudi gospodarska delegacija, ki se bo udeležila slovensko-črnogorskega poslovnega foruma. Pomembna stična točka obeh držav je sodelovanje v procesu Brdo – Brioni. Gostitelj letošnjega srečanja bo predsednik Jakov Milatović, sogovornika pa poudarjata, da je to srečevanje voditeljev regije Zahodnega Balkana nujno – želita si nadaljevati dediščino svojih predhodnikov ter ji spoštljivo dati nov zagon in poglede.
»V Črno goro sem prišla z jasnim sporočilom vam, spoštovani predsednik, in vašim ljudem: v Sloveniji, ki je že 20 let članica Evropske unije, ima Črna gora iskreno prijateljico in zaveznico, ki trdno podpira vašo nadaljnjo evropsko pot in vam je pri tem pripravljena pomagati,« je po srečanju s črnogorskim predsednikom na novinarski konferenci sporočila slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in posebej poudarila, da v sedanjih, izjemno zahtevnih in nestabilnih razmerah v svetu ne smemo pozabiti na Zahodni Balkan. Prepričana je, da stabilnost v regiji ni samoumevna, zato je vključitev držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo in evropski vrednostni sistem odločilen dejavnik regionalne stabilnosti in tudi pomemben dejavnik splošne evropske stabilnosti.
Predsednica republike je glede procesa približevanja Evropski uniji poudarila, da morajo države doseči standarde unije, sprejeti določene reforme in spoštovati sprejete dogovore, hkrati pa mora tudi Evropska unija kot izkušena in dobronamerna voditeljica tem državam pomagati. Meni, da bi bil toplejši odnos unije pomembna motivacija državam v pridružitvenem procesu, saj občutek »pozabljenosti« ali nezanimanja za pridružitev uniji lahko vodi v širjenje nestabilnosti ter ohladitev regionalnega in medsosedskega sodelovanja. Bolj kot bo regija Zahodnega Balkana razklana, večja bo dojemljivost držav za različne vplive, tudi takšne, ki nimajo iskrenih namenov, je opozorila.
»Črna gora in Slovenija imata skupno preteklost in skupno prihodnost: kot prijateljici in zaveznici, kot enakopravni državi članici naše evropske družine,« je odnos med državama in njunima voditeljema povzela predsednica Republike Slovenije.
V nadaljevanju obiska sta predsednica Pirc Musar in predsednik Milatović posadila drevo prijateljstva v parku rezidence predsednika Črne gore, predsednica pa je v spremstvu gostitelja položila venec k Spomeniku partizanskim borcem na Gorici. Popoldan se bo srečala s predsednikom Vlade Črne gore Milojkom Spajićem, prvi dan uradnega obiska pa bo sklenila v Cetinju na svečani večerji, ki jo bo v njeno čast priredil predsednik Milatović.
Jutri se bosta predsednica Pirc Musar in predsednik Milatović udeležila odprtja jadranskega foruma o okolju, družbi in upravljanju (ESG Adria Summit) v Tivatu, kjer bosta skupaj spregovorila o njuni viziji za prihodnost regije Zahodnega Balkana, obiskala bosta tudi mesto Kotor. V četrtek dopoldan bosta predsednica in gostitelj odprla slovensko-črnogorski poslovni foruma in se srečala z gospodarstveniki. Obiskala bosta spomenik Franceta Prešerna v Podgorici, predsednica Pirc Musar pa se bo srečala tudi s slovensko skupnostjo, ki živi v Črni gori. Uradni obisk bo sklenila s srečanjem s predsednikom Skupščine Črne gore Andrijo Mandićem. To so sporočili iz kabineta predsednice države. (konec)