07.05.2024 ob 09:37
Deli članek
Danes inauguracija Putina

Vladimir Putin/foto FoNet

Moskva (MOREL/FoNet) - V Moskvi bo danes inavguracija marca ponovno izvoljenega predsednika Rusije Vladimirja Putina, ki začenja že peti predsedniški mandat. Ruski televizijski kanali bodo inavguracijsko slovesnost prenašali v živo od opoldne dalje, je poročal Sputnik Srbija.

Malo pred poldnevom bo novoizvoljeni predsednik Rusije v skladu s protokolom prispel v Veliko kremeljsko palačo. Na stopnišču palače bo prejel poročilo poveljnika straže Kremlja, nato pa bo vstopil v Veliko kremeljsko palačo skozi glavni vhod, se povzpel po glavnem stopnišču, šel skozi preddverje, mimo gostov in gardistov predsedniškega polka v Georgievski in Aleksandrovski dvorani. Ob tej priložnosti bo predsedniški orkester izvedel skladbo Naš predsednik, napisano posebej za inavguracijo. Točno ob 12.00 bi moral Putin vstopiti v dvorano Andrejevski in se povzpeti na stopničke.

Po tem v skladu s protokolom predsednik ustavnega sodišča pozove izvoljenega predsednika Rusije, da priseže. Putin bo prisegel s polaganjem desne roke na rusko ustavo, nato pa predsednik ustavnega sodišča razglasi, da je novoizvoljeni predsednik nastopil funkcijo. Po zaprisegi v dvorani zazveni himna, nad kupolo predsedniške rezidence v Kremlju pa se dvigne zastava šefa države. Po prisegi bo Putin na kratko nagovoril državljane, na koncu nagovora pa bo zazvenelo domoljubno delo Mihaila Glinke Živeli! in pozdrav s streli iz 30 pušk na obali Kremlja. Po inavguracijski slovesnosti se bo Putin po rdečem stopnišču spustil na parlamentarni trg v Kremlju, kjer poteka parada predsedniškega polka. Ob predsedniški inavguraciji bo patriarh Moskve in vse Rusije izvedel molitev v katedrali Marijinega oznanjenja v Kremlju, po tradiciji pa se bogoslužja udeležil tudi predsednik. (konec)