12.06.2024 ob 20:34
Deli članek
Danes so bili razglašeni dobitniki nagrad EU za ljubiteljsko znanost državljanov za leto 2024

Bruselj (MOREL)- Danes so bili razglašeni dobitniki nagrade EU 2024 za državljansko znanost. Državljanska znanost – vključevanje splošne javnosti v znanstvenoraziskovalne dejavnosti – prispeva k živahni civilni družbi in postaja vse bolj priljubljena med Evropejci. Od 288 prijav so tri državljanske znanstvene pobude prejele glavne nagrade, 27 pa jih je prejelo častna priznanja. Nagrada EU za državljansko znanost se financira v okviru Obzorja Evropa, programa EU za raziskave in inovacije (2021–2027).

Komisarka Iliana Ivanova je dejala: „Toplo čestitam zmagovalcem letošnje nagrade za znanost državljan EU, a bi rada tudi pohvalila vse udeležence. Vaše pobude obravnavajo nekatere naše najbolj pereče izzive in prikazujejo transformativni potencial državljanske znanosti. Izboljšujejo odličnost in vpliv naših raziskav ter poglabljajo odnos in zaupanje med znanostjo in našimi družbami.«

Veliko nagrado v vrednosti 60.000 evrov prejme projekt INCREASE , ki ga financira EU, za njegove izjemne dosežke pri spodbujanju znanja o ohranjanju semen s krepitvijo vloge civilne družbe in državljanov, zlasti s podeželja. Nagrada Digital Communities v vrednosti 20.000 evrov je podeljena projektu Obzorje 2020 CoAct for Mental Health za uporabo digitalnih tehnologij za razvoj osebnega pristopa in izboljšanje kakovosti življenja ljudi, ki se soočajo s težavami v duševnem zdravju. Nagrado za raznolikost in sodelovanje, vredno 20.000 €, prejme SeaPaCS_Participatory Citizen Science against Marine Pollution za ustvarjanje transformativnega znanja, ki je zapolnilo obstoječo kognitivno in čustveno vrzel med družbo in morjem. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)