15.04.2024 ob 23:32
Deli članek
Dokler popolna družbena vključenost žensk ne bo samoumevna, mirovni procesi ne bodo stabilni

Musarjeva in Osmanijeva/foto Matjaž Klemenc/UPRS.

 

Priština(MOREL) - Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se v prestolnici Republike Kosovo udeležuje konference »Ženske, mir in varnost« (Women, peace and security), kjer je izpostavila pomen boja proti nasilju nad ženskami. V okviru konference se je na ločenem dvostranskem srečanju sestala tudi s kosovsko predsednico Vjoso Osmani Sadriu, obiskala pa bo tudi slovenske vojake, ki delujejo na misijah v tej državi.
V svojem govoru na konferenci je predsednica Pirc Musar poudarila pomen vloge žensk v današnjem obdobju, ki ga žal zaznamujejo vojne, nasilje in konflikti ter izrazila zaskrbljenost nad naraščajočo neenakostjo med spoloma po svetu. Kot je dejala, je enakost spolov ključnega pomena za dosego trajnostnega miru, stabilnosti in razvoja. Posebej je izpostavila potrebo po večji vključenost žensk v mirovne procese in odločanje na vseh ravneh: »Dokler popolna družbena vključenost, zlasti žensk, ne bo samoumevna, mirovni procesi ne bodo niti stabilni niti se položaj žensk in deklet ne bo bistveno izboljšal. To velja tudi za številna druga vprašanja, ki so povezana s socialnimi problemi, kot so podnebne spremembe.«

Predsednica republike se je v okviru udeležbe na konferenci sestala tudi z gostiteljico, kosovsko predsednico  Vjoso Osmani Sadriu. Spregovorili sta o gospodarskem sodelovanju med državama, o regionalnem sodelovanju s poudarkom na procesu Brdo – Brioni in o aktualnih razmerah v regiji Zahodnega Balkana ter evropski prihodnosti te regije. »Slovenija močno podpira pot Kosova v evropske integracije, tudi v Svet Evrope, ter s tem nujno potrebno stalno krepitev sodelovanja med Kosovom in Evropsko unijo. Trdno sem prepričana, da je integracija v evropsko družino ključna za stabilnost in razvoj ne samo Kosova, pač pa celotne regije,« je ob srečanju s kosovsko kolegico poudarila slovenska predsednica in ponovno opozorila, da Evropska unija pri procesu integracije ne sme 'držati fige v žepu', na državah regije pa je, da potrebne reforme v predvidenih rokih tudi izvedejo. Predsednica Pirc Musar se je po konferenci dvostransko sestala tudi s predsednikom Republike Albanije Bajramom Begajem.

V nadaljevanju dneva se bo predsednica Pirc Musar v vojaški bazi Film city v Prištini sestala s poveljnikom vojaške misije KFOR, generalmajorjem Özkanom Ulutaşem. Pripadniki slovenskega kontingenta  pa ji bodo predstavili varnostno situacijo in naloge kontingenta SVNKON 48, ki v okviru misije KFOR deluje v Republiki Kosovo.

Obisk predsednice Nataše Pirc Musar predstavlja potrditev dobrih dvostranskih odnosov ter nadaljevanje rednega političnega dialoga med državama tako na dvostranski kot na regionalni ravni. Hkrati pa obisk predsednice na Kosovem zaokrožuje tudi srečanja predsednice s predsedniki držav Zahodnega Balkana, ki jih je slovenska predsednica napovedala ob začetku mandata z namenom krepitve evropske prihodnosti regije. V okviru teh srečanj je predsednica v letu 2023 obiskala Hrvaško, Severno Makedonijo in Srbijo, na obisku v Sloveniji pa sta bila albanski in črnogorski predsednik. V letošnjem letu je predsednica obiskala Bosno in Hercegovino ter Kosovo, v aprilu se bo udeležila slovensko-črnogorskega gospodarskega foruma v Črni gori, maja pa bo obiskala tudi Albanijo. Trdno podporo Slovenije evropski perspektivi regije Zahodnega Balkana pa dokazujejo tudi redna srečanja predsednikov v okviru pobude Brdo - Brioni. Lani so se predsedniki srečali v Severni Makedoniji, letos pa bo srečanje potekalo v Črni gori. To so sporočili iz kabineta predsednice države. (konec)