08.05.2024 ob 19:24
Deli članek
EU je največji mirovni projekt političnega in gospodarskega sodelovanja

 

Berlin (MOREL)- Državni sekretar Matevž Frangež na konferenci ob dvajsetletnici širitve EU v Berlinu predstavil izkušnje Slovenije v luči pristopa k EU. Ob robu konference se je sestal še z gospodarskim ministrstvom, gospodarskimi zbornicami ter si ogledal novo megatovarno Tesla.

Državni sekretar Matjaž Frangež se je v Berlinu udeležil konference ob dvajsetletnici širitve Evropske unije angleško »20 Years of EU Enlargement: a Success Story for the Future – the Perspective of German Business«. Slovenija je bila namreč kot najbolj razvita in napredna država izmed novih držav članic izbrana, da predstavi svoje izkušnje v luči pristopa k EU.

Državni sekretar Frangež je povedal: "Dejstvo je, da smo s širitvijo vsi pridobili. Slovenija je več kot podvojila svoj bruto družbeni proizvod, početverila svoj izvoz, naše povprečne plače so danes enkrat večje. Toda: širitev bi bila uspeh tudi brez tega. Ne smemo pozabiti, da je EU največji mirovni projekt političnega in gospodarskega sodelovanja različnih držav in narodov v človeški zgodovini." 

"Evropa pa se danes sooča z novimi izzivi v zaostreni globalni konkurenci. Medtem ko nekateri pozivajo h krepitvi nacionalne suverenosti in k “manj Evrope”, je pravi odgovor krepitev skupnih evropskih ambicij, ker tudi veliki tehnološki izzivi zahtevajo, da globalno tekmo zmagamo skupaj. Vsak zase nimamo nobenih možnosti, skupaj pa lahko ponovno povedemo,” je še dodal Frangež na konferenci, kjer so različni predstavniki politike in gospodarstva predstavili svoj pogled na do sedaj največjo širitev Evropske unije. (konec)