31.05.2024 ob 15:55
Deli članek
EU razglasila zmagovalce letošnjih nagrad LIFE

Zmagovalci nagrad LIFE 2024

Bruselj (MOREL)- Sinoči je Evropska komisija med Zelenim tednom EU razglasila zmagovalce letošnjih nagrad LIFE. Nagrade LIFE priznavajo najboljše inovativne, navdihujoče in najučinkovitejše projekte, ki se financirajo iz programa EU LIFE, in sicer v treh kategorijah: varstvo narave; krožno gospodarstvo in kakovost življenja; in podnebni ukrepi. Med izbranimi projekti LIFE iz vse EU so bili zmagovalci letošnje izdaje projektov za obnovo rek, proizvodnjo živalske krme iz odpadnih beljakovin žuželk in zasaditev dreves za hlajenje mest.

Nagrada na podlagi javnega glasovanja je pripadla projektu za boj proti okoljskim kriminalcem, kot je odmetavanje odpadkov in ubijanje prostoživečih živali. Life+ Nature Guardians je projekt za boj proti okoljskim kaznivim dejanjem, kot je odlaganje odpadkov in ubijanje divjih živali po Španiji in na Portugalskem, ki je dobil nagrado državljanov LIFE , ki je bila podeljena z javnim glasovanjem.  Letos je bila prvič podeljena nagrada za ključno in nepogrešljivo vlogo čiste vode v življenju. Prejel jo je Freshabitat LIFE IP iz Finske. 

Nagrado LIFE za naravo je prejel LIFE Flusserlebnis Isar , katerega cilj je obnoviti reko Isar in njene poplavne ravnice z edinstvenim sodelovanjem med bavarskimi vodnimi in naravoslovnimi organi.   

Z nagrado LIFE za krožno gospodarstvo in kakovost življenja LIFE Waste2Protein pilotira inovativno krmo za živali na osnovi beljakovin žuželk, proizvedeno iz bioloških odpadkov, kot trajnostno alternativo ribji in sojini moki. 

Zmagovalec v kategoriji Climate Action je bil LIFE TreeCheck za pomoč srednjeevropskim mestom pri spopadanju s podnebnimi spremembami z uporabo zelene infrastrukture za zmanjšanje učinka mestnega toplotnega otoka. 

To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)