26.04.2024 ob 23:09
Deli članek
Evopska komisija nagrajuje Palestince s humanitarno pomočjo

Lakota v Gazi/ foto FoNet/AP

Bruselj (MOREL)- Zaradi stalnega slabšanja hude humanitarne krize v Gazi in naraščajočih potreb na terenu je Evropska unija namenila dodatnih 68 milijonov evrov humanitarne pomoči za podporo Palestincem, ki jih je nagradila sedanja vojna.

Namen te podpore je med drugim povečati nujno potrebno pomoč pri preskrbi s hrano in vodo, zdravstveno in sanitarno oskrbo ter zatočišči. Skupna humanitarna pomoč EU v letu 2024 se je tako povečala na 193 milijonov evrov za Palestino, ki potrebuje pomoč v Gazi in po vsej regiji.

Poleg tega operacija humanitarnega zračnega mostu EU za pomoč ljudem v Gazi še naprej prevaža ključne zaloge, ki jih zagotavljajo humanitarni partnerji v državah članicah EU. Zadnji let bo danes dostavil nujne zaloge, za prvi teden maja pa sta predvidena še dva dodatna leta.

EU je financirala tudi dva konvoja, ki sta prevažala več kot 130 ton opreme za preskrbo z vodo, zdravstveno in sanitarno oskrbo ter zavetišča, ki so jo podarili Irski in humanitarni partnerji. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)