10.05.2024 ob 14:24
Deli članek
Fajonova znova v vlogi goloba miru odhaja na Bližnji vzhod

Tanja Fajon kot golobica miru?!

Ljubljana (MOREL)- Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se bo v okviru drugega dela turneje pogovorov na Bližnjem vzhodu in v državah Zaliva srečala z najvišjimi predstavniki Egipta, Katarja, Združenih arabskih emiratov in Saudove Arabije. Obisk bo začela jutri v mestu Al Ariš, zaključila pa ga bo v sredo v Rijadu.
V luči razmer v širši bližnjevzhodni regiji se bo prvi dan mudila na območju mejnega prehoda Rafa, kjer si bo med drugim ogledala logističen center ERC, kamor prihaja humanitarna pomoč za Palestince. V nedeljo 12. maja bo opravila pogovore v Kairu, nato 13. maja v Združenih arabskih emiratih, 14. maja v Katarju in 15. maja v Saudovi Arabiji.
Osrednje teme pogovorov z vsemi sogovorniki (ministri za zunanje zadeve in voditelji držav) bodo razmere na Bližnjem vzhodu in poziv Slovenije k prekinitvi ognja, takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev ter zagotovitvi hitre in zadostne humanitarne pomoči v Gazi, še posebej po zaprtju mejnega prehoda, preko katerega je potekala dostava večine humanitarne pomoči. S kolegi ministri v omenjenih državah bo razpravljala tudi o pogajanjih za premirje v Gazi. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)