15.05.2024 ob 22:27
Deli članek
Ficovo zdravstveno stanje je kritično

Aretacija strelca/ foto FoNet

Bratislava (MOREL/FoNet) - Napad na slovaškega premierja Roberta Fica so označili za atentat, storilec pa je izstrelil pet strelov, je sporočil notranji minister Matúš Šutaj-Eštok in dodal, da je Ficovo stanje je kritično, danes zvečer je nocoj sporočila slovaška agencija TASR.

Prve informacije po ministrovih besedah ​​kažejo, da je dejanje izrazito politično motivirano. Storilec se je odločil za takšno dejanje kmalu po zadnjih volitvah. Matúš Šutaj-Eštok je opozoril, da preiskava še poteka. "Delamo vse, da raziščemo to gnusno dejanje," je dejal in dodal, da bo zahteval sklic izredne seje slovaškega sveta za varnost . Minister je pozval k prenehanju širjenja politično motiviranega sovraštva v družbi in agresije na politične nasprotnike. "Naj sovraštvo ne bo rešitev, ne pobijajmo se, ker imamo drugačno mnenje," je poudaril Matúš Šutaj-Eštok. Po njegovih besedah ​​je bila sreda najbolj žalosten dan za demokracijo na Slovaškem v njeni sodobni zgodovini, je poroča TASR.

Stanje slovaškega premierja Roberta Fica je izjemno resno in je še vedno na operaciji v bolnišnici Roosevelt v Banski Bistrici, je nocoj sporočil podpredsednik vlade in minister za obrambo Robert Kalinak. Po podatkih, ki jih imamo, je Fico utrpel hudo politravmo zaradi več strelnih ran in njegovo zdravstveno stanje je izjemno resno," je dodal obrambni minister. Na Fica so streljali danes popoldne po seji vlade v Handlovi, motiv za napad ni znan, napadalca pa so prijeli takoj po dogodku. Po poročanju nekaterih slovaških medijev je na Fica streljal 71-letni pisatelj Juraj Cintulai. Mediji poročajo, da gre za nekdanjega varnostnika v trgovskem centru, avtorja treh pesniških zbirk in člana slovaškega  društva pisateljev. (konec