21.06.2024 ob 08:12
Deli članek
Francija se bo prevesila v skrajno desno politično opcijo

Le Penovi se obeta sladek nasmeh

Pariz (MOREL/FoNet) - Nacionalni zbor Marine Le Pen je glede na včeraj objavljene rezultate predvolilnih anket velik favorit prihajajočih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji.

Napoveduje se, da bo ta stranka v prvem krogu volitev 30. junija dobila okoli 33 odstotkov glasov, k temu pa naj bi prišteli še okoli štiri odstotke, ki naj bi jih prejela Republikanska stranka, katere del je podprl Narodno zbor , je poročal Politico. Med tremi in štirimi odstotki bi lahko dobila tudi Reconquista, ki je prav tako na skrajni desnici, a njen voditelj je sovražen do Le Penove.

V koaliciji Skupaj, ki podpira francoskega predsednika Emmanuela Macrona, so njegova stranka Renesansa, sredinski Modem in desnosredinska stranka Obzorja. Trenutno ima v parlamentu 250 sedežev, vendar se zdaj sooča z uničujočimi izgubami. Raziskave ji zdaj napovedujejo med 18 in 22 odstotki glasov v prvem krogu, ključno vprašanje pa je, koliko kandidatom koalicije Skupaj bo uspelo zbrati dovolj glasov za preboj v drugi krog. Če bo volilna udeležba visoka, kar je pričakovano, bi bil prag za prehod v drugi krog okoli 20 odstotkov glasov, kar pa je marsikje v Franciji po anketah zelo težko doseči. Trenutne projekcije kažejo, da bo koalicija Skupaj padla na manj kot 100 mandatov v parlamentu, Narodni zbor pa bi lahko računal na največ 235 mandatov, kar je precej manj od 289, potrebnih za samostojno oblikovanje vlade. (konec)