10.06.2024 ob 19:21
Deli članek
Golob na mednarodni konferenci

Golob in Gutterres

Ljubljana (MOREL)- Predsednik vlade Robert Golob se bo jutri v Jordaniji udeležil mednarodne konference z naslovom "Poziv k ukrepanju: nujni humanitarni odziv za Gazo", ki jo organizirajo kralj Hašemitske kraljevine Jordanije Abdullah II, predsednik Arabske republike Egipt Abdel Fattah al Sisi in generalni sekretar Združenih narodov (ZN) António Guterres.
Namen konference je okrepiti mednarodna prizadevanja za ublažitev humanitarne krize v Gazi, ki vključujejo dogovor o premirju in izpustitvi talcev, povečanju dostave nujne humanitarne pomoči in zagotavljanje ključnih storitev za civilno prebivalstvo, kot so zdravstvena oskrba, dostop do pitne vode in oskrba z energijo. Razprava bo potekala tudi o preprečevanju prisilnega preseljevanja civilistov in zagotavljanju osnovnih pogojev za bivanje razseljenih oseb. Pri teh prizadevanjih imajo osrednjo vlogo mednarodne humanitarne organizacije na čelu z Agencijo ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). Na konferenci bo govora tudi o pripravah na obnovo Gaze po vzpostavitvi premirja.
Ob robu konference se bo predsednik vlade Robert Golob srečal z generalnim sekretarjem Združenih narodov gospodom Antóniom Guterresom, s predsednikom Države Palestina  Mahmudom Abasom, s kraljem Hašemitske kraljevine Jordanije  Abdulahom II bin Al-Husseinom ter s predsednikom Arabske Republike Egipt Abdelom Fatahom al Sisijem. To so sporočili iz kabineta predsednika vlade. (konec)