08.09.2023 ob 21:12
Deli članek
 Golob na uradnem obisku v Luksemburgu

Ljubljana (MOREL)- Predsednik vlade Robert Golob bo v torek,  na povabilo predsednika vlade Luksemburga Xavierja Bettela, na uradnem obisku v Luksemburgu. Predsednik vlade Luksemburga Xavier Bettel je Slovenijo obiskal februarja letos. V ospredju pogovorov voditeljev, ki delita mnoge poglede na delovanje in prihodnost EU, bodo med drugim: vojna v Ukrajini, širitev EU, vključno na Zahodni Balkan, konkurenčnost in strateška avtonomija EU ter reforme EU.

V dvostranskih pogovorih se bosta voditelja osredotočila tudi na krepitev odnosov med Slovenijo in Luksemburgom, še posebej na gospodarskem področju. Predsednika vlad bosta podpisala memorandum o sodelovanju na področju vesolja in nagovorila udeležence poslovnega foruma obeh držav. Prav tako bosta v znak podpore odstranitvi mejnega nadzora znotraj schengenskega območja obiskala Schengen, kjer je bil leta 1985 podpisan Schengenski sporazum.

Predsednik vlade dr. Golob se bo srečal še s predsednikom luksemburške poslanske zbornice Fernandom Etgenom ter slovenskimi sodniki in tožilcem, ki delujejo v evropskih institucijah v Luksemburgu. V Luksemburg se v okviru obiska odpravlja močna gospodarska delegacija, ki bo sodelovala na poslovnem forumu. Organizira ga javna agencija SPIRIT Slovenija, Slovenska turistična organizacija in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport v sodelovanju s  slovenskim Veleposlaništvom v Bruslju. Na poslovnem forumu bodo potekala tudi kratka poslovna srečanja med slovenskimi in luksemburškimi podjetji. To so sporočili iz kabineta predsednika vlade. (konec)