08.04.2024 ob 23:27
Deli članek
Hamas zavrnil izraelske predloge

Izraelski moriji ni videti konca/ Foto FoNet/AP

Gaza (MOREL/FoNet) - Hamas je zavrnil izraelski predlog o prekinitvi ognja, predstavljen na pogovorih v Kairu, je danes povedal visoki predstavnik Hamasa, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je dejal, da je določen datum za invazijo na Rafo, zadnje zatočišče za razseljene Palestince v Gazi, je poročal Reuters.

Izrael in Hamas sta v nedeljo v Egipt poslala ekipe na pogovore, v katerih so sodelovali katarski in egiptovski posredniki ter direktor Cie William Burns. Prisotnost Berna je pokazala vse večji pritisk ZDA, glavne zaveznice Izraela, da dosežejo dogovor o osvoboditvi izraelskih talcev, ki so zaprti v Gazi, in zagotovijo pomoč palestinskim civilistom, ki so življenjsko ogroženi zaradi šestmesečne invazije Izraela na enklavo. "

Zavračamo zadnje izraelske predloge, o katerih nas je obvestila egiptovska stran. Danes se je sestal politbiro in odločil o tem," je za Reuters povedal visoki predstavnik Hamasa Ali Baraka. Drugi predstavnik Hamasa je pred tem za britansko agencijo povedal, da v pogovorih ni bilo napredka. "Ni sprememb v stališču okupacije (Izraela) in zato ni nič novega v pogajanjih v Kairu." Napredka še ni,« je povedal predstavnik Hamasa, ki je želel ostati anonimen. Podrobnosti predloga po navedbah agencije niso znane.

Netanjahu je v ponedeljek v Jeruzalemu, dan po umiku izraelskih sil z nekaterih območij južne Gaze, dejal, da je prejel podrobno poročilo o pogovorih v Kairu. "Nenehno si prizadevamo za dosego naših ciljev, najprej za izpustitev vseh naših talcev in doseganje popolne zmage nad Hamasom," je dejal Netanjahu. Ta zmaga, je dodal, "zahteva vstop v Rafo in odstranitev tamkajšnjih terorističnih bataljonov." Rafa je zadnje zatočišče za palestinske civiliste, razseljene zaradi neusmiljenega izraelskega bombardiranja, ki je zravnalo z zemljo njihove domače soseske. Izrael na drugi strani trdi, da gre tudi za "zadnjo pomembno oporišče bojnih enot Hamasa". (konec)