27.05.2024 ob 22:45
Deli članek
Izraelu naj bi grozila uvedba sankcij s strani EU

Bruselj (MOREL/FoNet) - Zunanji ministri Evropske unije so prvič opravili "pomembno razpravo" o uvedbi sankcij proti Izraelu, če ta ne bo obnašal v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom, je danes povedal irski zunanji minister Michel Martin. "Bilo je zelo jasno soglasje o potrebi po podpori mednarodnim humanitarnim pravnim institucijam," je Martin povedal novinarjem po seji Sveta za zunanje zadeve, je poročal Politico.

Meddržavno sodišče je v petek razsodilo, da mora Izrael nemudoma ustaviti ofenzivo v Rafi na jugu Gaze in odpreti mejni prehod Rafa, da bo lahko humanitarna pomoč neovirano prispela v enklavo. Izrael ni samo nadaljeval z napadi na Rafo, ampak je v nedeljo bombardiral begunsko taborišče in ubil najmanj 45 Palestincev, več kot polovica jih je bilo žensk, otrok in starejših.

Prvič na zasedanju EU sem videl pomembno razpravo o sankcijah, je dejal Martin in dodal, da je med državami članicami velika zaskrbljenost glede neupoštevanja jasne sodbe Meddržavnega sodišča  (ICJ), saj je Unija vedno podpirala neodvisnost tega sodišča. in potrebo, da narodi spoštujejo njegove odločitve. "Eden od sklepov je bil sklic sestanka pridružitvenega sveta EU-Izrael, da bi izrazili resno zaskrbljenost in zahtevali, da Izrael izpolni nalog sodišča," je dejal Martin.

Na izraelskem oddelku za tuje medije so za Politico povedali, da Martinovih izjav ne morejo komentirati in poudarili, da okoliščine smrti civilistov v begunskem taborišču v Rafi še preiskujejo. (Konec)