13.06.2024 ob 13:58
Deli članek
Kakšna je vloga von der Layenove pri preganjanju farmacevtske konkurence?

Predsednica evropske komisije podpira farmacevtskega giganta

Bruselj (MOREL)-  Evropska komisija je Alchem ​​International Pvt. Ltd. in njena hčerinska družba Alchem ​​International (HK) Limited (skupaj Alchem) svojega predhodnega mnenja, da sta kršili protimonopolna pravila EU s sodelovanjem v dolgotrajnem kartelu v zvezi s pomembnim farmacevtskim izdelkom. Alchem ​​je proizvajalec farmacevtske sestavine N-butilbromid skopolamin/hioscin („SNBB“). Komisija je zaskrbljena, da se je Alchem ​​morda uskladil in dogovoril z drugimi udeleženci na trgu, da določi najnižjo prodajno ceno SNBB za stranke (tj. distributerje in proizvajalce generičnih zdravil) in dodeli kvote. Poleg tega je Alchem ​​morda izmenjal poslovno občutljive informacije s konkurenti.

Če bi bilo predhodno mnenje Komisije potrjeno, bi takšno vedenje kršilo pravila EU, ki prepovedujejo protikonkurenčne poslovne prakse, kot je tajno dogovarjanje o cenah in delitvi trga ( člen 101 Pogodbe o delovanju Evropske unije in člen 53 Sporazuma EGP). Pošiljanje obvestila o nasprotovanju ne vpliva na izid preiskave.

Izvršna podpredsednica Margrethe Vestager , pristojna za politiko konkurence, je dejala: »Skrbi nas, da je Alchem ​​morda sodeloval pri dogovoru s konkurenti za usklajevanje cen in dodelitev kvot za aktivno farmacevtsko sestavino, ki se uporablja za proizvodnjo široko predpisanega zdravila. Zaradi tega so evropski potrošniki morda trpeli zaradi omejenega dostopa do cenovno dostopnih zdravil. Alchem ​​ima zdaj možnost, da odgovori na naše pomisleke.« To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)