19.06.2024 ob 09:11
Deli članek
Kim podprl Putina

Putin in Kim/Foto FoNet/AP

Pjongjang (MOREL/FoNet) - Severnokorejski voditelj  Kim Džong Un je pred današnjim začetkom srečanja ena na ena z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Pjongjangu obljubil polno podporo ruski vojni v Ukrajini v želji po razširitvi njihove gospodarske in vojaškega sodelovanja ter pokazati enotno fronto proti Washingtonu, je poročal AP.

Kot je pojasnil pomočnik ruskega predsednika Jurij Ušakov, se lahko voditelja držav v pogovoru ena na ena pogovarjata o "najpomembnejših, najbolj občutljivih vprašanjih", po potrebi pa se lahko pridružijo tudi člani delegacij. je iz Pjongjanga poročala agencija TASS. Obenem AP - s sklicevanjem na ruski državni agenciji TASS in RIA Novosti - poudarja, da se je Putin zahvalil Kimu za podporo v Ukrajini in dejal, da bosta državi podpisali sporazum za krepitev partnerstva, saj se obe "borita proti imperialistični hegemonistični politiki Združenih držav in njihovih satelitov proti Ruski federaciji".

Putinov obisk prihaja sredi vse večje zaskrbljenosti zaradi dogovora o orožju, v katerem Severna Koreja Rusiji zagotavlja prepotrebno strelivo za podžiganje vojne Moskve v Ukrajini, v zameno za gospodarsko pomoč in prenos tehnologije, ki bi lahko povečala grožnjo, ki jo predstavlja Kimov jedrski orožni in raketni program. ocenjuje ameriška agencija Severna Koreja je pod strogimi sankcijami Varnostnega sveta ZN zaradi njenega orožarskega programa, medtem ko se Rusija sooča tudi s sankcijami ZDA in njenih zahodnih partnerjev zaradi agresije na Ukrajino. Po pogovorih na štiri oči je pričakovati skupno izjavo Putina in Kima.

Po predhodnih napovedih bo Putin v Vietnam odpotoval v sredo zvečer. Kim je dejal, da so odnosi med Moskvo in Pjongjangom zdaj še tesnejši kot v času Sovjetske zveze, Putinov obisk pa označil za priložnost za utrjevanje njunega "ognjenega prijateljstva". Kim je obljubil "polno podporo in solidarnost svoje države ruski vladi, vojski in ljudem pri izvajanju posebne vojaške operacije v Ukrajini za zaščito suverenosti, varnostnih interesov in ozemeljske celovitosti". Po poročanju AP ni bilo takoj jasno, kakšna bi lahko bila ta podpora. Kim je v preteklosti uporabljal podoben jezik, ko je ves čas trdil, da Severna Koreja podpira to, kar opisuje kot samo ukrepanje za zaščito interesov Rusije, in za krizo krivil "hegemonistične politike Zahoda, ki jih vodijo ZDA". Pozdravil je tudi "pomembno vlogo in poslanstvo Rusije pri ohranjanju strateške stabilnosti in ravnotežja v svetu". (konec)