11.06.2024 ob 22:45
Deli članek
Ko nad Bližnjim vzhodom poleti Golob

Golob in jordanski kralj

Ljubljana (MOREL)- Slovenija se vrača iz Jordanije ponosna zaradi močne zahvale osrednjih arabskih partnerjev slovenskim odločnim prizadevanjem za mir na Bližnjem vzhodu in z dvema humanitarnima iniciativama za pomoč palestinskemu prebivalstvu. Premier  Robert Golob je popoldne nagovoril zbrane na mednarodni konferenci »Poziv k ukrepanju: nujni humanitarni odziv za Gazo«, ki je danes potekala v Jordaniji. V uvodu se je zahvalil gostiteljem in vsem agencijam pod okriljem Združenih narodov za njihovo pomoč in podporo prebivalstvu v Gazi: »Zadnji dogodki v Gazi presegajo tudi najbolj divjo domišljijo.«
»Kako lahko vsak od nas kot posameznik ali kot skupnost stori več? Kako lahko vsi prispevamo k temu, da bi ublažili trpljenje nedolžnih ljudi? Kako lahko prispevamo k miru,« je premier  Golob čustveno nagovoril mednarodno skupnost. Dodal je, da Slovenija ni največja ali najbogatejša država na svetu, a to ni bil izgovor, da ne bi ukrepali in da ne bi ukrepali odločno. Slovenija je ukrepala odločno in danes namenila 2,5 milijona EUR za humanitarne programe v pomoč palestinskemu narodu.
»Slovenija je članica Evropske unije in nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. Slišal se je naš glas, naš glas v imenu palestinskega naroda,« je dejal premier in pozval, da tudi druge države pokažejo solidarnost s palestinskim narodom. »Vseh pozivov mednarodna skupnost še ni upoštevala, vendar nas to ne bo ustavilo, da tudi v prihodnje ne bi pozivali še bolj odločno,« je govor zaključil premier Golob.
Srečal se je tudi z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in mu zaželel odločnost in vztrajnost pri implementaciji mirovnega načrta za Bližnji vzhod. Pred odhodom se je predsednik vlade sestal z jordanskim kraljem Abdullahom II in egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem.
Premier Golob se je kralju Abdullahu II zahvalil za podporo in prizadevanja kraljevine Jordanije za ohranjanje stabilnosti in varnosti v regiji. V dogovoru pa je tudi nova humanitarna iniciativa, kjer bo Slovenija prevzela vlogo koordinatorke in pobudnice. Več bo znanega v naslednjih tednih.
Z egiptovskim predsednikom al Sisijem sta spregovorila o razmerah na Bližnjem vzhodu. Predsednik vlade se je predsedniku al Sisiju zahvalil za prizadevanja egiptovske diplomacije v pogajanjih med Izraelom in Hamasom, predsednik al Sisi pa je premieru Golob izrazil globoko zahvalo za odločnost in pogum ob priznanju Palestine. Govorila sta tudi o obuditvi projekta rehabilitacije otrok iz Gaze. To so sporočili iz kabineta predsednika države. (konec)