14.06.2024 ob 18:04
Deli članek
Komisija objavila poseben razpis za  obvladovanje migracij

Bruselj (MOREL)- Po začetku veljavnosti pakta o migracijah in azilu ter sprejetju sporočila o skupnem izvedbenem načrtu za pakt o migracijah in azilu Komisija je danes objavila poseben razpis za zbiranje predlogov v okviru instrumenta za tehnično podporo (TSI), da bi državam članicam pomagala pri pripravi nacionalnih predlogov. izvedbenih načrtov. V skladu s skupnim načrtom morajo države članice svoje nacionalne izvedbene načrte dokončati do 12. decembra letos. Pri tem lahko računajo na operativno, tehnično in finančno podporo Komisije in agencij EU.

Instrument za tehnično podporo lahko državam članicam zagotovi ciljno usmerjenost za izvedbo analize razmerja in podpore ukrepov, potrebnih za izvajanje pakta . Ta tehnična pomoč lahko daje priporočila za širok nabor tematskih področij.

Na področju migracij in azila je omenjeni instrument doslej podpiral 21 držav članic pri njihovih prizadevanjih za reforme v številnih politično pristojnih, vključno z upravljanjem migracij, azilom in sprejemom, zakonitimi migracijami ter privabljanjem, vključevanjem in vključevanjem talentov.

TSI zagotavlja strokovno znanje organov držav članic. Organi držav članic zaprosijo za podporo prek letnih razpisov in včasih posebnih razpisov, ki ustrezajo novim potrebam. Instrument zagotavlja dostop do visokokakovostnega in prilagojenega strokovnega znanja in izkušenj v obliki strateškega in tehničnega svetovanja, študija o oceni potreb po reformah, usposabljanja in strokovnih misij v državah. to so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)