11.06.2024 ob 22:40
Deli članek
Macron ne bo odstopil

Emmanuel Macron/foto: FoNet/AP

Pasriz (MOREL (FoNet) - Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek dejal, da ne bo odstopil, "ne glede na rezultat" prihajajočih izrednih parlamentarnih volitev. Macron je volitve razpisal v nedeljo zvečer kot odgovor na prepričljivo zmago skrajno desničarskega Nacionalnega zbora na evropskih volitvah.

"Državna skupščina ne piše ustave, niti ne določa njenega duha. Institucije so jasno določene, prav tako funkcija predsednika, ne glede na rezultat parlamentarnih volitev," je Macron dejal za Figaro, je poročal Politico. S tem je zanikal govorice, ki so začele krožiti, da razmišlja o odstopu, kar so danes zanikali tudi v Elizejski palači. Namesto tega je Macron dejal, da bo neposredno vključen v volilno kampanjo, in izpostavil, da ni mogoče domnevati, da se bo rezultat državnega zbora na evropskih volitvah ponovil na parlamentarnih volitvah, ki imajo drugačen volilni sistem. "Politika je dinamična. Nikoli nisem verjel v ankete. Odločitev, ki sem jo sprejel, odpira novo obdobje. Začenja se nova kampanja in na nedeljskih volitvah moramo analizirati rezultate v vsaki volilni enoti," je dejal Macron.

Povedal je, da bo kampanjo začel v sredo z novinarsko konferenco v pariškem hotelu. Niso pa vsi veseli, da francoski predsednik vodi neposredno kampanjo. Več njegovih namestnikov vidi njegovo neposredno sodelovanje v kampanji kot slabo novico in ne kot spodbudo, poroča Politico. Politična kriza v Franciji, vzpon skrajne desnice in odločitev o razpisu predčasnih volitev so povzročili nervozo na trgih, kreditne agencije in strokovnjaki pa opozarjajo, da bosta politična nestabilnost in morebitna zmaga državnega zbora omajala francoska prizadevanja za zmanjšanje javnega dolga, ki je na zaskrbljujoči ravni. (Konec)