07.05.2024 ob 14:56
Deli članek
Matjaž Nemec obsoja začetek nove izraelske morije Palestincev

Matjaž Nemec

Ljubljana (MOREL) - Objavljamo odziv evropskega poslanca Matjaža Nemca (S&D/SD) na začetek izraelske vojaške operacije v Rafi. V njem je zapisal: "Obsojam izraelsko zaprtje dveh ključnih vstopnih točk v Rafo v Gazi, kar bo imelo resne negativne posledice za dostavo humanitarne pomoči, in bi lahko pomenilo še eno hudo kršitev mednarodnega prava.
Z zaskrbljenostjo namreč spremljamo izraelsko vojaško akcijo v Rafi ter zavzetje palestinske strani mejnega prehoda Rafa med Gazo in Egiptom. Izrael zato pozivam, da takoj prekine vse aktivnosti v Gazi in nemudoma umakne svoje sile iz enklave. V nasprotnem primeru pa pozivam EU, da nemudoma uvede ustrezne sankcije proti Izraelu.
Dogovor o prekinitvi ognja je na mizi. Obe strani ga morata sprejeti. Miru moramo dati priložnost. Takoj za tem pa začeti pogajanja za trajno mirno in politično rešitev. Nadaljevanje tega konflikta koristi zgolj izraelskemu premierju Netanjahuju. Nesprejemljivo je, da en človek zaradi lastnih osebnih interesov cel svet drži za talca."(konec)