31.05.2024 ob 12:46
Deli članek
Minister Arčon prihodnji teden v Porablju

Matej Arčon

Ljubljana (MOREL)- Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se bo v sredo, 5. junija 2024, mudil pri avtohtoni slovenski narodni manjšini v Porabju na Madžarskem. Tokratni obisk bo namenjen seznanitvi z nekaterimi gospodarskimi investicijami, ki so bile izvedene oziroma so načrtovane v okviru finančnih spodbud za razvoj tega območja. Ministra bodo skozi dan spremljali veleposlanik Republike Slovenije v Budimpešti Marjan Cencen, generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru Dubravka Šekoranja, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andreja Kovacs, predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holecz in zagovornica slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss.

Delovni dan bo minister pričel na Gorenjem Seniku, kjer se bo najprej ustavil na sedežu Državne slovenske samouprave. V nadaljevanju si bo ogledal primera uspešnega financiranja iz slovenskega vladnega programa spodbujanja gospodarske osnove slovenske narodne skupnosti na Madžarskem 2021-2024. Najprej bo tako obiskal kmetijo Labritz, kjer mu bodo razkazali mesnopredelovalni obrat in prodajalno mesnih izdelkov kmetije. Sledil bo ogled Hiše jabolk in lokacije za njeno nadgradnjo. Ministru bodo predstavili tudi projekt mlin Filó – gre za obnovo edinega slovenskega mlina v Porabju. Predstavili bodo tudi načrte za izgradnjo centra obšolskih dejavnosti ob Slovenski vzorčni kmetiji. Pot bo nato ministra z delegacijo vodila v Števanovce, kjer mu bodo predstavili projekt za obnovo edine slovenske žganjekuhe in stiskalnice bučnega olja. Za vse tri projekte se načrtuje kandidiranje za sredstva v okvir skupnega SI-HU sklada na podlagi Sporazuma med Vlado RS in Vlado Madžarske o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje.

Popoldne bo minister na delovnem sestanku o stvarnosti in izzivih slovenske skupnosti na Madžarskem spregovoril s predstavniki manjšine -  predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Kovacs, predsednikom Državne slovenske samouprave Holczom in zagovornico slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu Köleš Kiss. Dan bo minister zaključil na sprejemu, ki ga ob dnevu državnosti Republike Slovenije pripravlja Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru. Minister bo imel slavnostni nagovor. To so sporočili iz USZS. (konec)