09.06.2024 ob 18:16
Deli članek
Modi dobil tretji mandat za oblikovanje indijske vlade

Dosedanji indijski premier Narendra Modi je danes prisegel za rekordni tretji mandat na čelu indijske vlade in se tako zapisal v zgodovino, a je za razliko od prejšnjih volilnih ciklusov njegova stranka dosegla slabši rezultat od pričakovanj, zato se bo moral zanesti na koalicijske partnerje./foto FoNet/AP

New Delhi (MOREL/FoNet) - Dosedanji indijski premier Narendra Modi je danes prisegel za rekordni tretji mandat na čelu indijske vlade in se tako zapisal v zgodovino, a je za razliko od prejšnjih volilnih ciklusov njegova stranka dosegla slabši rezultat od pričakovanj, zato se bo moral zanesti na koalicijske partnerje.

Indijski predsednik Draupadi Murmu je v predsedniški palači v New Delhiju vodil slovesno prisego, ki se jo je udeležilo na tisoče visokih gostov, med njimi voditelji sedmih držav v regiji, hollywoodske zvezde in industrialci, je poročal Reuters. 73-letni Modi je šele drugi politik od indijske neodvisnosti, po Džavaharlalu Nehruju, ki je dobil tretji premierski mandat. Tretji mandat je osvojil s podporo 14 regionalnih strank, s katerimi je njegova Indijska ljudska stranka (BJP) oblikovala Narodno demokratsko zavezništvo (NDA).

Rezultati volitev so presenetljivi, saj so javnomnenjske in volilne ankete napovedovale, da bo Modijeva BJP zagotovila še več sedežev v parlamentu kot leta 2019. Modijev novi premierski mandat bo zato verjetno poln izzivov pri poskusih oblikovanja soglasja o spornih političnih vprašanjih in obravnavi različnih interesov regionalnih strank in močnejše opozicije, menijo analitiki. Nekateri med njimi so zaskrbljeni, da bi lahko javnofinančno ravnovesje v najhitreje rastočem gospodarstvu na svetu bilo pod pritiskom tudi zaradi zahtev po večjih razvojnih sredstvih za države, ki jim vladajo regionalni partnerji NDA, in morebitnega pritiska BJP, naj porabi več za socialno varstvo, da pridobi volivce. ki jih je izgubil na volitvah.

Mimogrede, parlamentarne volitve v Indiji so se začele 19. aprila in so vključevale sedem faz glasovanja. Volilno pravico je imelo skoraj milijarda državljanov. (konec)