13.06.2024 ob 14:27
Deli članek
Musarjeva v vlogi goloba miru?!

Nataša Pirc Musar znanilka miru?!

Ljubljana (MOREL)- Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se bo v soboto in nedeljo udeležila Vrha o miru v Ukrajini (mirovne konference za Ukrajino), ki bo potekala v švicarskem Luzernu. Po ruski invaziji na Ukrajino, 24. Februarja 2022, se je mednarodna skupnost, predvsem EU, s pomočjo ZDA hitro konsolidirala in vzpostavila pomoč Ukrajini, hkrati pa začela iskati možnosti čimprejšnjega končanja vojne. Del teh naporov je tudi ukrajinska mirovna formula, t. i. mirovni načrt v 10 točkah. Predstavil ga je predsednik Zelenski na konferenci G20 v Baliju, novembra 2022. Od takrat naprej je prav ta formula v središču razprav o končanju vojne.
Pred vrhom so potekali štirje pripravljalni sestanki na ravni svetovalcev za nacionalno varnost, trije v letu 2023 (Danska-Koebenhavn junija, Saudska Arabija-Džeda avgusta in Malta oktobra), eden pa v letu 2024 v Davosu. Namen je doseganje čim širše mednarodne podpore za ukrajinsko mirovno formulo. Švicarski vrh je v tem kontekstu pomemben mejnik v prizadevanjih za mir, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukraine. Posebna pozornost je posvečena državam t.i. globalnega juga, za katere organizator upa, da se bodo vrha udeležili v čim večjem številu.
Voditelji bodo na delovnih omizjih razpravljali o treh razsežnostih vojne v Ukrajini, in sicer jedrske varnosti, humanitarnih vidikov in prehranske varnosti. Poleg tega bodo voditelji obravnavali tudi vprašanje, kako obe strani v konfliktu vključiti v mirovni proces. Na vrhu je predviden tudi sprejem skupne izjave (Joint Communique on a Peace Framework).
Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se bo v soboto udeležila otvoritvenega plenarnega zasedanja, v nedeljo pa bo ena izmed govork na delovnem omizju o humanitarnih vidikih, nastopila bo tudi na delovnem plenarnem zasedanju ter se udeležila zaključnega plenarnega zasedanja. V obeh dneh pa bo opravila tudi več dvostranskih srečanj, med drugim s švicarsko predsednico Violo Patricio Amherd, estonsko predsednico vlade Kajo Kallas in novoizvoljeno predsednico Severne Makedonije Gordano Siljanovsko-Davkovo.
Predsednica Pirc Musar je ob tem poudarila: »Slovenija bo pozdravila vsak konkreten načrt, ki bi utrl pot pogovorom za končanje vojne in vzpostavitev miru v Ukrajini. Takega načrta ne bomo samo podprli, ampak bi bili tudi zelo motivirani za dejavno sodelovanje pri njegovi obravnavi in izvajanju. Naša močna motivacija temelji na naši neomajni podpori Ukrajini.« To so sporočili iz kabineta predsednice države. (konec)