02.06.2024 ob 18:15
Deli članek
Nemškemu kanclerju diši nova vojna z Rusijo

Olafu Scholzu ni mar za nedolžna življenja/foto FoNet

Frankfurt (FoNet) - Nemški kancler Olaf Scholz je danes dejal, da bo Nato v primeru ruskega napada branil "vsak centimeter" ozemlja, kot cilj zadnjih potez zavezništva pa je  odvračanje Rusije.in okrepitev vzhodne meje zveze Nato.

Scholz je na vzhodnonemškem gospodarskem forumu dejal, da je imela Nemčija ključno vlogo pri Natovi prisotnosti v baltskih državah, na meji z Rusijo, skoraj celotno prejšnje desetletje,  je poročal Reuters. Ker se ruska grožnja nadaljuje, so se zavezniki, po njegovih besedah, že ​​lani odločili, da v baltske države pošljejo dodatne enote, v prihodnje pa naj bi tam namestije celotno brigado. Scholz je v navzočnosti litovske premierke Ingride Simonite izjavil, da je v varnostni politiki ta poteza nujna, da se pokaže Rusiji, da bodo brani vsak kvadratni centimeter Natovega ozemlja pred  njenim napadom.

Kot je dejal, da je diplomacija lahko uspešna le s položaja moči, je Soltz dejal, da je ključnega pomena, da lahko baltske države računajo na svoje zaveznike v Natu, da jim bodo priskočile na pomoč v primeru ruskega napada. "To je sporočilo za nas, pa tudi za Rusijo. Kajti verodostojnost te obljube je tudi del ruskih kalkulacij," je poudaril Scholz.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v začetku tega tedna posvaril članice Nata, naj ne dovolijo Ukrajini streljati orožja iz Natovega orožja na rusko ozemlje. Nemčija je to dovolila, prav tako Združene države Amerike. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je zavrnil Putinovo opozorilo in dejal, da je Nato že večkrat slišal enako in da "samoobramba" ni stopnjevanje razmer. (konec)