22.05.2024 ob 16:22
Deli članek
Ni ruskega plina, cene elektrike pa rastejo

Bruselj (MOREL).-  Včeraj so bile sprejete pomembne reforme trga električne energije in plina ter novi regulativni okvir za spodbujanje razvoja vodikov in drugih razogljičenih plinov. Te reforme poudarjajo odločenost Evrope, da si bo prizadevala za prehod na čisto energijo, hkrati pa je izboljšala zanesljivost oskrbe in varstvo potrošnikov ter se gradila na izkušnjah, pridobljenih med energetsko krizo.

Energetski trgi, ki bodo kos izzivom prihodnosti, bodo spodbudili naložbe v čisto energijo ter omogoči nižje in stabilnejše cene , ki so ključne za večjo konkurenčnost industrije na svetovnem prizorišču. EU ima zdaj tako na voljo dodatna orodja za doseganje svojih energetskih in podnebnih ciljev v okviru evropskega zelenega dogovora .

Posodobljeni okvir trga plina državam članicam omogoča tudi, da ustavijo ali omejijo uvoz plina po cevovodih in utekočinjeni zemeljski plin iz Rusije in Belorusije v skladu s ciljem REPowerEU. To so sporočii iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)