27.02.2024 ob 21:46
Deli članek
Nori Macron bi rad zanetil vojno z Rusijo

Olaf Scholz ni tako nor kot Macron/ foto FoNet/AP

Berlin (MOREL/FoNet) - Nemški kancler Olaf Scholz je kategorično izključil možnost napotitve kopenskih enot držav Nata v boje v Ukrajini, kar je pred tem omenil francoski predsednik Emmanuel Macron,  je danes poročala DPA.

Na vrhu o pomoči Ukrajini v ponedeljek zvečer v Parizu, kjer so se zbrali voditelji več kot 20 držav, je bil dosežen dogovor, da v prihodnje "na ukrajinskih tleh ne bo nobenih kopenskih enot in vojakov iz evropskih ali Natovih držav," je rekel Scholz. Udeleženci vrha so se glede te teme "zelo soglasno" strinjali, je dejal nemški kancler. Ocenil je, da obstaja dogovor, da ne sme biti vključevanja vojakov v vojno od daleč. Vključevanje od daleč pomeni na primer, da vojaki programirajo domet križarskih raket.

Francoski predsednik Macron na drugi strani po srečanju ni izključil možnosti napotitve kopenskih enot, a dodal, da o tem ni soglasja, je poročala DPA. "Vendar v razvoju dogodkov ni mogoče ničesar izključiti. Naredili bomo vse, kar je potrebno, da Rusija te vojne ne more zmagati," je dejal francoski predsednik. "Pravim, da je bilo omenjeno kot ena od možnosti," je potrdil Macron in da je vse mogoče, "če bo pomagalo" za dosego cilja. (konec)