22.05.2024 ob 16:18
Deli članek
Nova pravila o vzpostavitvi evropske digitalne identitete

Bruselj (MOREL)- V ponedeljek, 20. maja, so začela veljati pravila o vzpostavitvi evropske digitalne identitete . Tlakovala bodo pot, da bodo vse državljanke in državljani ter prebivalci EU leta 2026 lahko imeli osebno evropsko denarnico za digitalno identiteto . Taka denarnica bo sestavljena iz mobilnih aplikacij, izdanih v vsaki državi članici, uporabnikom pa bo omogočila, da se na spletu popolnoma varno identificirajo za dostop do javnih in zasebnih spletnih storitev po vsej Evropi.

» Začetek veljavnosti pravil o evropski digitalni identiteti je pomemben korak k cilju EU do leta 2030, da se evropskim državljanom omogoči uporaba varne digitalne identitete, ki ohranja zasebnost. To bo državljankam in državljanom omogočilo nadzor nad njihovimi osebnimi podatki v digitalnem svetu in okrepilo tehnološko suverenost Evrope ,« je pojasnil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton .

Denarnica bo korenito spremenila digitalno identifikacijo, pri čemer bo vsak uporabnik lahko uporabljal spletne storitve, spreminjal digitalne dokumente, kot je mobilno vozniško dovoljenje ali e-recept, odprl bančne račune ali izvajalska plačila s popolnim nadzorom in osebnimi podatki .