23.05.2024 ob 19:20
Deli članek
O priložnostih za krepitev sodelovanja med državama

Nataša Pirc Musar v albanskem parlamentu/ foto Nebojša Tejić/STA

Tirana (MOREL) - Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je danes na uradnem obisku v Tirani srečala s predsednikom Republike Albanije Bajramom Begajem, s katerim sta potrdila nadaljnjo pripravljenost za krepitev odnosov med državama. Z Albanijo nas že več kot tri desetletja vežejo dobri odnosi, brez večjih odprtih vprašanj, na današnjem sestanku pa sta oba izpostavila kar nekaj možnosti za še tesnejše sodelovanje.

Današnji obisk Albanije sicer zaokrožuje serijo obiskov predsednice v državah Zahodnega Balkana, s katerimi želi javno podpreti in dvigniti motiviranost teh držav pri njihovih aktivnostih za doseganje standardov Evropske unije. Začetek pogajanj za polnopravno članstvo Albanije je pomemben korak in Slovenija spodbuja nadaljnja prizadevanja pri sprejemanju vseh potrebnih reform, predvsem na področju javne uprave, sodstva ter boja zoper korupcijo in organiziran kriminal. Znano je, da je predsednica Republike Slovenije podpornica širitve Evropske unije, saj meni, da je to prava pot, ki vodi k razvoju družbe. Da je bolj povezana in močnejša Evropa, v katero so vključene tudi sedanje države kandidatke in tiste, ki bodo to še postale, pravi odgovor na aktualne varnostne izzive, so se strinjali tudi predsedniki Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske ob nedavni obeležitvi 20-letnice vstopa Slovenije v EU.

Gre namreč za vprašanje varnosti regije. Tako Slovenija kot Albanija sta v preteklosti veliko vlagali v stabilnost in blaginjo Zahodnega Balkana. Tako znotraj Procesa Brdo Brioni, znotraj katerega aktivno delujeta obe državi, kot tudi znotraj Nata, kjer sta obe članici. V časih, ko se soočamo z izzivi, kot so vojna v Ukrajini, regionalna varnostna vprašanja in konflikt v Gazi, sta naša zavezanost zaščite tistih, ki trpijo, in spodbujanje stabilnosti v regiji še toliko bolj pomembna. »Slike in novice, ki prihajajo iz Gaze, nas bodo preganjale. Obstaja samo en način za ustrezno reševanje teh razmer: združiti moči in pozvati k takojšnji prekinitvi ognja, izpustitvi talcev in odstranitvi vseh ovir za humanitarno pomoč. Temu pa mora slediti smiselna zavezanost političnemu procesu,« je opozorila predsednica republike.

Prav v teh dneh bo med obema državama podpisan tudi sporazum o sodelovanju pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Nobena država ni varna pred naravnimi nesrečami, niti se ne more sama spopasti z njimi. Solidarnost in sodelovanje sta v današnjih časih ključnega pomena, je v tej zvezi izpostavila predsednica Pirc Musar.

Predsednika sta se strinjala, da med državama obstaja še kar nekaj priložnosti za nadaljnje sodelovanje, zlasti na področju izobraževanja, gospodarskega sodelovanja, varstva okolja, kmetijstva, energije, infrastrukture in turizma. Obseg blagovne menjave z Albanijo je v letu 2023 znašal 104,757 mio EUR, leto poprej pa 92,83 mio EUR. Večino blagovne menjave predstavlja izvoz v višini 84,35 mio, vrednost uvoza iz te države pa je znašala 20,41 mio EUR. Obstajajo številne nove poslovne priložnosti na področju kmetijstva, gozdarstva, obnovljivih virov energije, infrastrukture, pomorskega prometa, trajnostnega turizma in digitalizacije. Albanija je bila med drugim povabljena, da se kot partnerica pridruži na vodilnem regionalnem poslovno-trgovskem sejmu MOS Celje 2024, kar bi bila idealna priložnost za predstavitev Albanije kot dobrega gospodarskega partnerja in ponudnika zanimivih turističnih destinacij.

O priložnostih za krepitev sodelovanja med državama in procesu približevanja Evropske unije se je predsednica kasneje pogovarjala tudi s predsednikom vlade Edijem Ramo in predsednico Parlamenta Republike Albanije Lindito Nikolla. Izpostavila je tudi, da je Slovenija naklonjena albanski pobudi za oprostitev šolnin albanskim študentom in izrazila upanje, da bo predlog sporazuma, ki ga je Slovenija že poslala v uskladitev albanski strani, kmalu zaživel tudi v praksi.

Predsednica Slovenije je ob obisku albanskega parlamenta nagovorila tudi poslanke in poslance in v govoru izpostavila tri ideale, h katerim bi morali stremeti: k demokraciji, ohranitvi svobode in človekovem dostojanstvu, kajti brez tega ni človeka vrednega življenja. Kot je izpostavila, je v tem kontekstu mednarodna skupnost na prelomnici med zlom in dobrim. ""Dobro" v mednarodni skupnosti pomeni sodelovanje, delitev dela, medsebojno spoštovanje in vključenost. "Zlo" v mednarodni skupnosti pa pomeni slepo zasledovanje lastnih ciljev, ne oziraje se na druge in ne oziraje se na sredstva, kako te cilje doseči." V tej zvezi je kot nam najbližji primer relikta nazadnjaškega obnašanja izpostavila agresijo Rusije nad Ukrajino. Ruska federacija je s tem grobo poteptala celotno povojno mednarodno ureditev. A četudi zaveznice Ukrajine čedalje bolj razmišljajo, da Ukrajini ne bo mogoče pomagati brez neposrednega spopada z Rusijo, predsednica meni, da je bolj kot orožje dobrodošla vsaka mirovna pobuda, ki bi diplomaciji dala možnost. Evropske volitve bodo pomemben pokazatelj smeri, kamor Evropa želi iti, je ocenila.

Jutri si bo predsednica ogledala prostore novega častnega konzulata v Draču in novo investicijo slovenskega podjetja M Sora v Vori v Albaniji. Predsednica se je albanskemu predsedniku vlade zahvalila za vso podporo, ki je M. Sori omogočila uresničitev projekta. To so sporočili iz kabineta predsednice države. (konec)