25.05.2023 ob 17:13
Deli članek
Odprt največji geotermalni sistem ogrevanja v EU

Szeged (MOREL)-  Danes je bil v mestu Szeged na jugu Madžarske odprt največji geotermalni sistem ogrevanja v EU. Za zagotavljanje čiste, obnovljive in cenovno dostopne energije več kot 28.000 gospodinjstvom in več kot 400 javnim stavbam v regiji je EU je vložila 23 milijonov evrov. 

Szegedovo omrežje za ogrevanje, ki je največje v Evropi zunaj Islandije, ima po zaslugi EU zdaj 27 vrtin, 16 toplarnah in 250 km distribucijskega cevovodnega omrežja. 

Evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira je povedala: »Projekt zagotavlja čisto energijo, znatno zmanjšanje emisij in prispeva k diverzifikaciji uvoza ruskega plina. Ta model se lahko uporabi v številnih drugih mestih, saj približno 25 % prebivalstva EU živi na območjih z zadostnimi geotermalnimi viri. To bo zelo prispevalo k doseganju podnebnih ciljev EU.«

Geotermalno ogrevanje je sistem z nizkimi emisijami, ki izkorišča toplotno energijo Zemlje in jo pretvarja v vroči zrak. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)