06.05.2024 ob 17:42
Deli članek
Poljaki znova priljubljeni pri komisiji

Donald Tusk/foto FoNet

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je danes po opravljeni analizi ocenila, da na Poljskem ni več očitnega tveganja hujšega kršenja načel pravne države v smislu člena 7(1) Pogodbe o Evropski uniji.

» Danes je za Poljsko novo poglavje. Menimo, da je po več kot šestih letih postopek iz člena 7(1) mogoče zaključiti. Čestitam predsednika vlade Donaldu Tusku in njegova vlada za ta pomemben preboj. To je rezultat njihovega trdega dela in odločnih reformnih prizadevanj. Trenutna ponovna vzpostavitev pravne države na Poljskem je odlična za poljski narod in za našo Unijo kot celoto. To je dokaz negativne pravne države in demokracije v Evropi, « je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen .

Poljska je namreč začela izvajati vrsto zakonodajnih in nezakonitih ukrepov za pravo pomislekov glede neodvisnosti pravosodnega sistema, priznala primarno pravico EU in se zavezala, da bo izvršila vse sodbe Sodišča Evropske unije in Evropskega sodišča za človekove pravice v zvezi s pravno državo, vključno z neodvisnostjo sodstva. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Slovenije. (konec)