14.09.2023 ob 16:30
Deli članek
Poplave hudo prizadele to afriško državo

Libija poplave/foto FoNet/AP

 

Bruselj (MOREL)-  Prek mehanizma EU na področju civilne zaščite bo tako v Libijo iz Francije prispela 53-članska medicinska ekipa, iz Italije pa oprema za zatočišča, težki stroji, vključno s tovornjaki za odstranjevanje ruševin, potapljaška ekipa z reševalnimi čolni in dva reševalna helikopterja. Nizozemska pa bo napotila skupino strokovnjakov s področja informacijske tehnologije, logistike in kartiranja.

EU tako dopolnjuje pomoč, ki so jo Nemčija, Romunija in Finska že zagotovile v obliki zatočišč, generatorjev, hrane ter bolnišničnih šotorov in rezervoarjev za vodo. Poleg tega je EU včeraj sprostila začetna humanitarna sredstva v višini 500.000 evrov za reševanje najnujnejših potreb prebivalcev Libije.

»Poplave v Libiji so sprožile hitro podporo držav članic EU. Za okrepitev odziva nove ponudbe Francije, Italije in Nizozemske dajejo na voljo zdravstveno osebje in opremo, reševalne čolne, helikopterje in drugo nujno pomoč. Zahvaljujem se vsem državam članicam EU, ki zagotavljajo velikodušno podporo in pomagajo reševati življenja v teh kritičnih izrednih razmerah,« je poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)