07.09.2023 ob 15:32
Deli članek
Posebno pozornost bodo namenili podnebnih sprememb in mladim

Ljubljana (MOREL)-  Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović prirejata, skupaj z gostiteljem, predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, srečanje voditeljev pobude Brdo Brijoni proces. Letošnje 12. srečanje voditeljev bo potekalo v Skopju, v ponedeljek, 11. septembra 2023.
Pobuda Brdo Brijoni je namenjena spodbujanju medsebojnega sodelovanja in lajšanju prizadevanj držav v regiji na njihovi poti v Evropsko unijo, predsednica Pirc Musar pa bo v Skopju prvič sodelovala na vrhu voditeljev držav članic pobude. Na letošnjem vrhu bodo predsedniki držav posebno pozornost namenili vprašanjem podnebnih sprememb in izzivom, s katerimi se soočajo mladi v regiji, predvsem problematiki bega možganov. Staranje prebivalstva regije Zahodnega Balkana in odliv mladih je naraščajoči problem za države kot tudi za njihovo soseščino, vključno s celotno EU. Glede na dejstvo, da so demografsko-emigracijski problemi v državah regije podobni, bodo voditelji pobude spregovorili o  možnostih za začetek skupnega izvajanja ukrepov za zmanjševanje vzrokov odhajanja mladih.
 »Verjamem, da bomo sposobni oblikovati skupne rešitve, ki bodo odražale naše skrbi in ponudile trdno politično podporo za učinkovito soočanje s tema perečima izzivoma,« ob tem poudarja predsednica Pirc Musar.
Slovenija je skupaj s Hrvaško pobudnica Brdo-Brijuni procesa, ki je zaživel leta 2010. Brdo-Brijoni proces je regionalna iniciativa, oblikovana v formatu držav, ki jih združujejo zgodovinske, geografske, kulturne in politične vezi ter interes za prenos izkušenj in podpore v EU integracijskem procesu (Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Severna Makedonija, Črna gora in Albanija). Je forum, ki omogoča odprto razpravo in povezovanje držav na vseh področjih skupnih interesov, kot tudi obravnavo odprtih vprašanj znotraj regije. To so sporočili urada predsednice države. (konec)