19.07.2023 ob 17:37
Deli članek
Putina ne bo v Južno Afriko

Cape Town (MOREL/FoNet) - Ruski predsednik Vladimir Putin se prihodnji mesec ne bo udeležil vrha v Južni Afriki, je poročal BBC, ki se sklicuje na predsedstvo te države. Napoved je prišla po tem, ko je južnoafriški voditelj Cyril Ramaphosa dejal, da bi vsak poskus aretacije Vladimirja Putina pomenil vojno napoved Rusiji.

Če bi Putin zapustil Rusijo, bi za njim veljala razpisana tiralica Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Južna Afrika je podpisnica Mednarodnega kazenskega sodišča in naj bi pomagala pri aretaciji Putina, je poročal BBC. Rusijo bo na dvodnevnem vrhu namesto Putina zastopal zunanji minister Sergej Lavrov, je povedal tiskovni predstavnik južnoafriškega predsednika. Odločitev, da Putina, ki ga iščejo zaradi vojnih zločinov v Ukrajini, povabijo v Južno Afriko, je v državi sprožila velike polemike. Največja opozicijska stranka, Demokratsko zavezništvo, je poskušala pritisniti na oblasti, da Putina aretirajo, če stopi v državo. Sodni dokumenti razkrivajo, da je bil predsednik Ramaphosa odločno proti takšni potezi, navajajoč pomisleke glede nacionalne varnosti. Rusija je jasno povedala, da bi bila aretacija njenega sedanjega predsednika vojna napoved. Bilo bi proti naši ustavi, če bi tvegali, da bi se zapletli v konflikt z Rusijo, je dejal.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je zanikal navedbe, da je Moskva sporočila Južni Afriki, da bi aretacija njenega predsednika pomenila vojno dejanje, vendar je dodal, da vsi razumejo, kaj bi pomenilo takšno dejanje proti vodji ruske države." Avgustovsko srečanje držav BRICS - kratice združenja za Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko - nekateri vidijo kot alternativo skupini G7 razvitih gospodarstev. (konec)