19.05.2024 ob 23:28
Deli članek
Rusija zasega premoženja zahodni bank v Rusiji

Sedež Commerzbank v Frankfurtu

Bonn (MOREL/FoNet) - Tri banke Deutsche Bank, Commerzbank in Unikredit, bodo izgubile skoraj milijardo evrov sredstev v Rusiji, kar predstavlja maščevanje Moskve za sankcije Zahoda, je danes objavil  Deutsche Welle in dodal, da je uradni razlog "izstop iz financiranja plinskopredelovalne obratov".

Glede na sodne dokumente v Sankt Peterburgu je bila Deutsche Bank prizadeta z zasegom vrednostnih papirjev, nepremičnin in premoženja v vrednosti do 238 milijonov evrov, vključno s premoženjem same banke in njenih ruskih podružnic. Pri Commerzbanki je zaseženo premoženje v vrednosti 93,7 milijona evrov, med drugim vrednostni papirji in poslopje banke v središču Moskve. Ti dve banki naj bi sodelovali pri financiranju koncerna Linde za gradnjo tovarne za predelavo plina v ruskem baltskem pristanišču Ust-Luga zahodno od St. Vendar pa je Linde zaradi zahodnih sankcij proti Rusiji delo na tem projektu opustil.

Poleg dveh velikih nemških bank je bila prizadeta tudi italijanska Unikredit banka, ena od evropskih bank, ki je bila do začetka vojne v Ukrajini najbolj angažirana v Rusiji. Po sklepu sodišča ji je bilo zaseženo premoženje v vrednosti okoli 463 milijonov evrov. V izjavi Deutsche Bank so povedali, da bodo počakali, kako se bo odločitev sodišča izvajala in kakšne posledice bo imela na njihovo poslovanje v Rusiji. Iz Unikredit banke so sporočili, da so seznanjeni z odločitvijo ruskega sodišča o zaplembi premoženja in da jo je treba "podrobno preučiti", medtem ko se Commerzbank še ni odzvala. Na ta način se Rusija vse glasneje odziva na sankcije, ki so ji jih zaradi agresije na Ukrajino uvedle zahodne države. Številna zahodna podjetja so se soočila z zasegom premoženja in namestitvijo novega vodstva v ruskoh hčerinskih družbe. Podjetja, ki se umikajo iz Rusije, so prisiljena svoje poslovne projekte ruskim podjetjem prodajati po drastično nizkih cenah, pogosto pa zanje plačajo le simboličen rubelj. (konec)