12.06.2024 ob 20:20
Deli članek
Skupni izvedbeni načrt za pakt o migracijah in azilu

Margaritis Shinas

Bruselj (MOREL)-  Evropska komisija je danes sprejela skupni izvedbeni načrt za pakt o migracijah in azilu. V tem načrtu so določeni ključni mejniki za vse države članice, da vzpostavijo pravne in operativne zmogljivosti, potrebne za uspešno uporabo novih zakonodaje o migracijah v azilu do sredine leta 2026. Poleg tega bodo agencije EU v celotnem procesu državam članicam zagotavljale operativno in ciljno usmerjeno podporo.

Skupni izvedbeni načrt določa predlogo za nacionalne izvedbene načrte, ki jih morajo države članice sprejeti do konca tega leta. Pravno, tehnično in operativno delo združuje v 10 gradnikov, da bi usmerili in olajšali prizadevanja za praktično izvajanje. Vsi gradniki so v osnovi medsebojno odvisni in jih je treba izvajati vzporedno .

» Danes predstavljamo načrt za naslednja dva leta prizadevanj za pomoč pri uresničevanju pakta o migracijah in azilu na terenu. To dodatno dokazuje odločenost Komisije, da si bodo najboljši po moči prizadevali zagotoviti, da bodo imele države članice vso strokovno znanje, operativno in finančno podporo, ki jo potrebujejo za prenos pravnih obveznosti v praksi. Vse države članice ne začenjajo z istega izhodišča, vendar bomo vse skupaj prečkali končno črto, « je pojasnil podpredsednik za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)